Verhalen uit de buurt

Matexi Award: en de winnaars zijn...

7 juni 2018

Dit jaar konden zowel privé-initiatieven als initiatieven van lokale besturen meedingen naar de Matexi Award. De 2 winnende projecten ontvangen elk een cheque van 1.500 euro. De 2e prijs gaat naar de initiatieven Végétalis Action in Dison (initiatief van lokale besturen) en Papy Booom in Sint-Jans-Molenbeek (initiatief van particulieren). Zij ontvangen elk 1.000 euro. Het publiek mocht in beide categorieën een lieveling kiezen. Deze prijs, ook goed voor 1.000 euro, gaat naar Burenzorg met soep op de stoep van het kinderdagverblijf Tierlantuin uit Gent (voor lokale besturen) en naar Ateliers de sport et de danse uit Eupen (voor particulieren).

De Matexi Award looft voor het 3e jaar initiatieven die het buurtgevoel aanwakkeren en die buren dichter bij elkaar brengen. De jury beoordeelde de ingediende projecten op hun verbindende karakter, originaliteit, impact en inspirerende kracht. Voor Matexi is duurzaamheid een belangrijk thema. Naast de zorg voor het milieu is ook de zorg voor de samenleving essentieel. Daarom liggen projecten die buurtbewoners dichter bij elkaar brengen ons zo nauw aan het hart en willen we deze projecten ondersteunen.

De jury was in zijn rapport ongemeen lovend voor de kwaliteit van de ingediende projecten. Het doet plezier vast te stellen dat er zoveel enthousiasme, ‘goesting’ en bewogenheid is en dat mensen een tomeloze inzet aan de dag leggen om hun buurt te verbeteren. Wie niet won of niet bij de laureaten was, moet zeker niet denken dat hun project geen kwaliteiten heeft. Daarom zullen alle deelnemers opgenomen worden in de Buurtatlas van Vicinia, het kennisplatform voor buurtontwikkeling (vicinia.be).

Share: