Verhalen uit de buurt

Laureaten voor de Matexi Award 2018 zijn gekend

9 mei 2018

Mobiel Lokaal Dienstencentrum

Deerlijk

Lokale besturen

6 keer per maand bezoekt het Mobiel Dienstencentrum in Deerlijk 5 verschillende wijken. De dag is gevuld met workshops, voordracht, beweging, een warme maaltijd. Dit alles onder regie van de sociale dienst van het OCMW, in hechte samenwerking met cultuur-, jeugd- en sportdiensten. Ook de plaatselijke verenigingen werken graag mee. Het Mobiel Dienstencentrum Deerlijk evolueerde naar een vaste, duurzame waarde en voorziet uitbreiding naar andere wijken. De jury (h)erkent een aanpak met sterke kenmerken. Het gaat over actief opzoeken van mensen in hun eigen woonomgeving en vooral samen dingen doen. De doelgroepen sturen mee en worden zo mede-eigenaars van dit aanbod.

Burenzorg met soep op de stoep

Gent

Lokale besturen

Tierlantijn is een kinderdagverblijf in de Rabotwijk in Gent. Door maandelijks “soep op de stoep” te organiseren betrekt Tierlantijn de buurt. De soep – hoe lekker ook – is vooral een manier om vele en diverse mensen te bereiken, die kunnen kiezen om deel te nemen aan uiteenlopende programma’s, bv. tips rond gezonde voeding en persoonlijke hygiëne gecombineerd met goocheltrucs, herstellen van oude kleding en zelf speelgoed maken. De vele combinaties charmeerden de jury: plezier en vorming, jong en oud, lekkere soep en handige tips voor het dagelijkse leven. En vooral het ongedwongen ontmoeten.

Zet je mor nére… een zitbankenwandelroute

Koksijde

Lokale besturen

In Koksijde mikt het Sociaal Huis met een inspirerende aanpak op mensen die zich niet zo vanzelfsprekend bewegen. Dat gebeurde met de aanleg van een 5 km lang traject waarbij elke 300 meter een bank werd geplaatst om even uit te puffen. De wegbedekking is ook voor “kleine” wieltjes. De vrijwilligerswerking nodigt minder mobiele mensen uit om – onder begeleiding en met een babbel – de buitenlucht op te snuiven. Voor vele, vaak oudere mensen een moment waar ze reikhalzend naar uitkijken. De jury looft de combinatie van specifieke infrastructuur en systematische begeleiding. De integratie van mooie, doelmatige publieke ruimte en sociale, recreatieve behoeften vergroot de levenskwaliteit van buurten.

Végétalis Action

Dison

Lokale besturen

In Dison ontstaat er een nieuwe vorm van betrokkenheid; de bewoners krijgen de kans om zelf hun planten- en bloembakken te maken, te plaatsen en te beplanten. De bewoners, van knutselaars tot tuiniers, heroveren zo de publieke ruimte. Overheid en burgers bezinnen zich samen over wat kan, mag en moet. Babbelen wordt handelen, creëert wederzijds begrip en leidt naar een gemeenschappelijk project waar iedereen zich eigenaar voelt. De jury ziet in dit project een bewijs dat overheden succesvol kunnen investeren in samenwerking. Niet alleen stijgt de aantrekkelijkheid van de publieke ruimte, er groeit ook een gedeelde verantwoordelijkheid bij de buurtbewoners.

Maison de Quartier de Germinal

Namen

Lokale besturen

De 7 buurthuizen in Namen vertellen al meer dan 15 jaar vele succesverhalen. Met dit project krijgt de buurt Germinal een forse injectie. Aanvullend op de reguliere buurtwerking, werd een uitgebreid programma gelanceerd met activiteiten die de meest uiteenlopende bewoners met elkaar verbinden. De eerste stap is hen intrigeren met diverse ateliers: een schrijfgroep, een koor, een circuit met verkeersveiligheid. Jonge mensen krijgen bijzondere aandacht, maar belangrijk is verschillende generaties gezamenlijk bereiken. De jury vindt vooral de energie en degelijke begeleiding van dit project opmerkelijk. Het enthousiasme wordt aangewakkerd en de programma’s geactualiseerd.

Ateliers de sport et de danse

Eupen

Particulier

Het buurthuis Cardijn stelde vast dat vooral (jonge) bewoners met een migratieachtergrond een grote behoefte hadden aan sporten maar dat er geen clubs of infrastructuur was. Cardijn werkte een aanbod uit voor sport en dans, activiteiten waarbij talenkennis niet het belangrijkste is. De initiatiefnemers beoogden respect voor de culturele tradities en voorkeuren. Het aanbod kreeg vorm en inhoud dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Er was aandacht voor initiatie, vorming en het plezier van sporten en dansen. De jury heeft veel lof voor de aanpak van Cardijn, met vele vrijwilligers, bij de opbouw van een gemeenschap waar nieuwkomers en culturele diversiteit cruciale kenmerken zijn.

Herne Rabarber’t

Wijgmaal

Particulier

Tijdens het ‘festival’ DoRemy in Wijgmaal ligt het podium in de huiskamer van zo’n 10 families. Daar krijgen theater, dans en woord alle kansen. De bewoners kunnen allen intekenen op een tournee naar keuze, waarbij ze flaneren van optreden naar optreden, van huiskamer naar huiskamer. Natuurlijk ontstaan er nieuwe contacten en ontdekt men verborgen talenten. Dit project charmeerde de jury door zowel de eenvoud als de vele positieve effecten: (h)erkenning van lokale kunstenaars, de groei van nieuwe netwerken, een mooi programma, flaneren door eigen dorp. Een mooi voorbeeld hoe bewoners zelf hun cultuurbeleid opbouwen.

Herne Rabarber’t

Herne

Particulier

Hoe combineer je de promotie van streekproducten, de ondersteuning van goede doelen en de creatie van meer verbondenheid tussen bewoners in een dorp? In Herne herontdekten enthousiaste inwoners hun rabarber. Die werd het bindmiddel van een vrolijk en slagkrachtig project. Tijdens 1 weekend is rabarber met z’n lekker afgeleide producten de trekpleister voor proeverijen, wandelingen, tentoonstellingen. De opbrengst gaat naar goede doelen. De jury raakte verlekkerd op dit project, omdat het bewijst dat – mits enthousiasme en geestigheid – een dorp in beweging komt. Het landelijke speelt hier volop z’n troeven uit.

Papy Booom

Sint-Jans-Molenbeek

Particulier

Hoe de bewoners van een rusthuis in contact brengen met het leven in een stadsbuurt? In St.-Jans Molenbeek maken de bewoners samen met de ouderen de sitcom ‘Papy Boom’, een serie van intussen al 12 kortfilms, te zien via web-tv. Scenario’s en opnames zijn in handen van de bewoners, met volop betrokkenheid van de ouderen, voor en achter de camera. Buurtbewoners ontdekken elkaars bestaan, met elk een eigen verhaal dat soms verrassender is dan de fantasie. De jury vindt in dit project een zeer originele manier om generaties met elkaar te verbinden en nieuwe buurtnetwerken te ontwikkelen. Het proces is belangrijk: scenario’s, opnames, montage… De maandelijkse afleveringen zijn meer dan de moeite waard.

De Theatergarage

Borgerhout

Particulier

Een dichtbevolkte wijk zonder veel cultuur- en infrastructuuraanbod. Plots staat een oud garagegebouw te koop. Een buitenkans. 500 gezinnen engageren zich voor de gezamenlijke aankoop door een coöperatieve actie. De garage is eigendom van de buurt, voor en door de bewoners. Vrijwilligers creëren de Theatergarage met vooral kinder- en jongerenprogrammatie. Resultaat: meer dan 100 activiteiten in beginjaar 2017. Het eerste autonome buurtcultuurcentrum in Vlaanderen had vorm en inhoud. De straffe daadkracht van de buurt, het zakelijk vernuft, de open en brede werkingscultuur en de enorme inzet van zoveel vrijwilligers overtuigde de jury om dit pure burgerinitiatief als laureaat te kiezen.

Share: