Verhalen uit de buurt

Ik heb er hier snel een thuis van kunnen maken.

21 mei 2024

"Hier zorgen we voor elkaar!"

We spreken Marie-Paule kort nadat ze geopereerd werd aan de knie. Na een korte revalidatie is ze pas terug in haar assistentiewoning. Ze vertelt over hoe zij als een van de eerste bewoners in de gloednieuwe buurt Pier Kornel in Aalst terechtkwam.

Het was 2020 en Marie-Paule (nu 74) woonde alleen in een groot huis nadat haar partner was gestorven. Haar twee zonen en zij hielden dus de ogen open voor het vinden van een geschikte woning. Niet te groot, niet te klein en goed ingedeeld, liefst met wat leeftijdsgenoten om zich heen. “We gingen eerst kijken naar serviceflats in het centrum van Aalst, maar die waren te klein. Er was geen plaats voor een kleerkast of voor een wasmachine. Dat zag ik niet zitten.” Een poosje later werd er in de nieuwe woonbuurt Pier Kornel een kijkdag georganiseerd. Samen met haar zoon kwam ze op bezoek en ja, dit was precies wat Marie-Paule beviel. Ze kocht een erkende assistentiewoning op plan.

Er een ‘thuis’ van gemaakt

“Op het moment van aankoop vertrouwde ik op de inschatting van mijn zoon, die ingenieur is, en ik heb er geen spijt van,” zegt ze. “Een ruim appartement, een goede badkamer, een gezellige leefruimte waar ik al mijn eigen meubels in kwijt kon en een tof terras,” zo somt Marie-Paule op. “Het team van Pier Kornel deden altijd hun best om goed en snel te informeren. Ik heb er heel snel een thuis van kunnen maken.”

Wat het hier voor Marie-Paule zo goed wonen maakt? “Hier wonen mensen in dezelfde leeftijdscategorie, we hebben gelijkaardige interesses, kunnen eens over de kinderen of kleinkinderen praten.” Na even nadenken zegt ze: “We zorgen hier voor elkaar. Zeker nu ik een operatie achter de rug heb, merk ik het nog meer. Ze helpen me met vanalles. Dat is toch fantastisch.”

‘De conciërge’

Tot voor haar operatie hield Marie-Paule een paar keer per week de ontmoetingsplaats, in één van de drie gebouwen op het gelijkvloers, open. Ze deed dat samen met buurman Paul die ook een zeer actieve rol opneemt in de buurt. Ze namen het initiatief om een kerstmarkt te organiseren, ze gaan soms met de buren naar het toneel of eens een hapje eten, …

“Ze noemen mij al eens ‘de conciërge’,” vertelt ze lachend. “Als er iets geregeld moet worden, ben ik het aanspreekpunt voor veel buren. Ik bel dan naar het team van Pier Kornel of naar de werkmensen en die komen dat in orde maken. Vriendelijkheid kost geen geld, zeg ik altijd. Je moet in de mensen het goede zoeken. Als je zelf gelukkig bent, maak je de mensen rond je ook gelukkig.”

Met volle teugen genieten

En Marie-Paule sluit af met een levensles die ze ooit las en wil meegeven: “Er zijn vier dingen die nooit terugkomen: het verleden, de afgeschoten pijl, het gesproken woord en de niet gegrepen kans. Ik hou dat goed in mijn achterhoofd en laat geen enkele kans voorbijgaan om volop te genieten.”

Lees ook het verhaal van Paul: "Ik woon hier pico bello."

Interesse in een assistentiewoning?
Ontdek Pier Kornel in Aalst

Share: