Verhalen uit de buurt

‘Dorpspunt in Beveren aan de IJzer’ wint Matexi Award

18 mei 2017

De Matexi Award, de prijs voor het meest verbindende buurtinitiatief van België, gaat dit jaar naar ‘Dorpspunt in Beveren aan de IJzer’ uit Alveringem. Dit maakte oud-voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy donderdagavond bekend op de Publica Awards.

Ontmoeten De Matexi Award vond dit jaar voor de tweede keer plaats en beloont vier succesvolle initiatieven van lokale besturen en hun partners die buren dichter bij elkaar brengen. ‘Echo's uit de wijk’ uit Gent en ‘Compostage de la Cité du Flot’ uit Grâce-Hollogne vervolledigen de top drie. 'Quand les zoziaux / Tussen de mussen' uit Schaarbeek ontving de publieksprijs. Dorpspunt wist de jury te overtuigen met zijn verbindende functie: de ontmoetingsplek Dorpspunt wordt ook uitgebaat door personen met een verstandelijke handicap.

Verbinden Matexi ontving dit jaar 66 kandidaturen uit alle hoeken van het land. Daaruit selecteerde de jury tien genomineerden. De jury evalueerde elk initiatief aan de hand van vier criteria: het verbindend karakter en de originaliteit, de blijvende impact en de mate waarin het initiatief bewoners van andere buurten en gemeenten kan inspireren.

Inzetten Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad, maakte voor de tweede keer de winnaars van de Matexi Award bekend: “Het contact met onze naaste buur is het laatste decennium veel minder vanzelfsprekend geworden. Projecten als de Matexi Award brengen het buurtgevoel weer tot leven en daar is duidelijk ook nood aan. Het groeiende aantal inzendingen toont aan dat we onze buren niet vergeten zijn. De Matexi Award geeft een duwtje in de rug aan die vele Belgen die zich met hart en ziel inzetten voor hun buurt.”

Uitbouwen De winnaars ontvangen een geldprijs om hun initiatief verder uit te bouwen. Rik Missault, COO van Matexi, overhandigde hen een cheque. Alle genomineerden ontvingen een aandenken.

Winnaars

Dorpspunt in Beveren aan de IJzer (Alveringem) ‘Dorpspunt in Beveren’ is een plek waar inwoners uit het dorp elkaar kunnen ontmoeten en diensten terugvinden die uit het plattelandsdorp waren verdwenen. Bewoners vonden een bondgenoot in De Lovie, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het ‘Dorpspunt’ is het platform voor heel wat nieuwe initiatieven en wordt uitgebaat door personen met een verstandelijke handicap, met dagondersteuning van De Lovie. Het doel is om mobiliteit te vergemakkelijken, een korte keten te realiseren tussen producent en consument en concrete diensten zoals het afhalen van pakjes op te zetten.

Oordeel van de jury: De jury vindt hier een mooi voorbeeld van maatschappelijke inbedding van de zorg, de creatie van wederzijdse betrokkenheid, en een oplossing voor het aanbieden van diensten in afgelegen woonkernen. Volgens de jury kan het initiatief vele kleine buurten en dorpen inspireren.

Echo's uit de wijk (Gent) Een erg origineel en tevens goed onderbouwd sociaal-artistiek project in twee Gentse (19de-eeuwse gordel) wijken. Aan de hand van fotografie en andere disciplines (o.a. muziek), zet het initiatief artistieke trajecten op met buurtbewoners en brengt het verbeelding en verbinding in de wijk. ‘Echo’s uit de wijk’ stelt de buurtbewoners in al hun diversiteit centraal. In hun werking hebben zij ook oog voor groepen, gemeenschappen die zich misschien minder spontaan ‘tonen’ in de wijk. Het project is laagdrempelig (bijv. analoge fotografie), het werkt buurtoverschrijdend en kaart op een speelse manier leegstand aan.

Oordeel van de jury: De jury beklemtoont de prachtige combinatie van sociaal en artistiek werk, met de buurt zelf én zijn bewoners als levendig en uitermate boeiend decor.

Compostage de la Cité du Flot (Grâce-Hollogne) Jaar na jaar liet de netheid in deze sociale woonwijk met 16 woonblokken en een paar honderd bewoners, meer dan te wensen over. Het initiatief kiest voor een educatieve aanpak en trekt de bewoners actief mee in het bad. Zij leren zelf hun buurt netjes te houden door op een duurzame wijze met huishoudelijk afval om te gaan. De betrokkenheid van scholen in de buurt zorgt voor een intergenerationele en duurzame component.

Oordeel van de jury: De jury apprecieert vooral de strategie om dit laagdrempelige initiatief als hefboom te gebruiken voor andere, heel concrete buurtacties.

Meer foto's van de uitreiking van de Matexi Awards en de winnende projecten kunnen worden geraadpleegd op www.flickr.com

Share: