Verhalen uit de buurt

Belg verkiest eigen parkeerplaats en uitgeruste keuken - Matexi

24 februari 2016

Onderzoek van buurtontwikkelaar Matexi levert enkele interessante inzichten op over wat de Belg belangrijk vindt in de woning en die passen in de trend van de tijd: de voorkeur gaat uit naar een eigen parkeerplaats, nipt gevolgd door een uitgeruste keuken met een groot werkblad.

Onderhoudsvriendelijke materialen sluiten de top 3 af. Deze resultaten moeten vooral in een sociale context worden gezien, want voor 82% van de Belgen blijft vooral de buurt en het verzorgde karakter van de buurt erg belangrijk.

“Een woonst is de plaats bij uitstek vanwaar mensen hun leven uitbouwen: een plek die van hen is en waar ze zichzelf kunnen zijn. Het vaak jachtige leven van de Belgen uit zich in erg concrete comfortwensen”, zegt Guy Huyberechts, Sales Excellence Manager bij Matexi, dat als grootste buurtonwikkelaar van België de resultaten van dit onderzoek gebruikt bij de ontwikkeling van haar buurten.

Wooncomfort

Parkeerplaats, maar niet per se voor de deur Huyberechts interpreteert deze comfortwensen vooral in een sociale context. “Uit vroeger onderzoek weten we dat 82% van de Belgen de buurt waarin ze wonen het belangrijkste vindt. Een leefbare buurt primeert nog steeds op individuele comfortwensen. Uit ervaring weten we dat een eigen parkeerplaats bijvoorbeeld niet per se voor de deur hoeft, net omdat dit vaak tegenstrijdig is met een aangename woonbuurt.”

Keuken in het hart van de Belg, kuisen helemaal niet Het feit dat comfort in de keuken op een tweede plaats staat, wekt nauwelijks verwondering. Een verdere professionalisering van keukenmateriaal en de aandacht die aan koken wordt besteed, vertaalt zich ook hier in de cijfers.

“Na een zware dag op het werk en de gebruikelijke files onderweg wil de Belg in alle comfort genieten van de tijd met de familie. Samen koken wordt gezien als quality time. Kuisen valt dan weer niet onder quality time, vandaar ook het belang van onderhoudsvriendelijke materialen”, nog volgens Huyberechts.

Zie de lijst van comfortwensen hiernaast:

Grafiek Parkeerplaats

Verder op de lijst vinden we evidente elementen terug zoals sanitaire voorzieningen en de klassieke vraag naar veel stopcontacten. “Bij de Belg zit de vraag naar stopcontacten echt ingebakken, maar het staat niet bovenaan de lijst van de verwachtingen.”

Dat bijna 8% van de Belgen een extra grote berging wenst, illustreert een belangrijke actuele evenwichtsoefening in de architectuur. De beschikbare kwalitatieve woonruimte moet in evenwicht zijn met voldoende opbergruimte.

De vragenlijst voor het onderzoek werd opgesteld in samenwerking met de Université Catholique de Louvain en werd in opdracht van Matexi door het marktonderzoeksbureau Profacts voorgelegd aan een representatief staal van de Belgische bevolking (1540 respondenten).

Grafiek

Share: