Pers

Prijzen nieuwbouwmarkt blijven stijgen in 2e kwartaal 2024

2 juli 2024

De prijzen van Belgische nieuwbouwhuizen en -appartementen stegen in het tweede kwartaal van 2024 gestaag verder. De lichte stijgingen worden vooral gedragen door Brussel en Wallonië, terwijl de prijzen in Vlaanderen stabiel bleven. Dit blijkt uit de Nieuwbouwbarometer, een initiatief van buurtontwikkelaar Matexi en vastgoeddataplatform Realo dat de prijsevoluties van de Belgische nieuwbouwvastgoedmarkt in kaart brengt.

De resultaten voor het tweede kwartaal van 2024 tonen aan dat de Belgische nieuwbouwmarkt nog steeds een stijgende prijsevolutie kent. De prijzen van een gemiddeld nieuwbouwhuis en -appartement stegen respectievelijk met 2,60% en 3,97% op jaarbasis. Deze prijsevolutie ligt in lijn met een stijgende trend die zich al langer aftekent.

Wat betreft appartementen worden de nationale cijfers op jaarbasis vooral gedragen door de evolutie in Brussel en Wallonië, waar appartementen respectievelijk 4,98% en 5,85% duurder werden. In Vlaanderen bleef de stijging beperkt tot 3,49%. Voor huizen was de stijging zowel in Vlaanderen als Wallonië relatief bescheiden, met 2,57% in Vlaanderen en 2,84% in Wallonië.

Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar stegen de prijzen met 1,39% (huizen) en 0,73% (appartementen). In Brussel werden appartementen dit kwartaal 1,74% duurder, terwijl ze in Vlaanderen en Wallonië stabiel bleven met evoluties van respectievelijk 0,69% en 0,38%. Huizen werden dan weer 2,59% duurder in Wallonië, tegenover een meer bescheiden stijging van 1,15% in Vlaanderen. Dat alles zorgt voor de volgende prijzen en prijsevoluties:

Fabrice Luyckx, Data Analyst bij Realo: “In het verleden zagen we dat de prijzen van nieuwbouwhuizen in grotere mate bepaald werden door de stijgende bouwkosten. Vandaag zien we echter dat de bouwkosten al een tijd gestabiliseerd zijn en dit konden we initieel ook terugvinden in de prijzen van huizen. Toch zijn huizen opnieuw duurder aan het worden. Vooral in Wallonië zien we die stijging duidelijk doorkomen. Mogelijk speelt de stabilisering van de rentevoeten sinds het begin van het jaar mee, waardoor kopers zich weer meer op de markt wagen. Daarnaast kan ook de daling van het bijkomende aanbod een rol spelen in de stijgende prijzen.”

Over de Nieuwbouwbarometer

De Nieuwbouwbarometer verzamelt op objectieve wijze open data van de overheid, andere online bronnen en van online vastgoedaanbiedingen. Dat resulteert in een substantieel en representatief staal van de hele Belgische nieuwbouwmarkt. De academische en onafhankelijk gevalideerde analysemethode laat toe om nauwkeuriger de werkelijke prijsevoluties voor nieuwbouwhuizen en -appartementen op te volgen, rekening houdend met veranderingen in karakteristieken van panden door de tijd.

De Nieuwbouwbarometer volgt de prijsevoluties (excl. btw) voor een gemiddelde Belgische woning, zijnde een halfopen bebouwing van 160m2 met drie slaapkamers, badkamer en tuin. In het segment van appartementen gaat dit om een appartement van 95m2 met twee slaapkamers en badkamer.

Share: