Pers

Vlaamse nieuwbouwhuizen meer dan 10 m2 groter ten opzichte van vijf jaar geleden

2 juli 2024

De mediaan oppervlakte van nieuwbouwhuizen in Vlaanderen nam de voorbije vijf jaar toe met meer dan 10 m2. Tegelijkertijd is de oppervlakte van nieuwbouwappartementen nauwelijks veranderd. Dat blijkt uit een studie van de Nieuwbouwbarometer, een initiatief van buurtontwikkelaar Matexi en vastgoeddataplatform Realo dat de prijsevoluties van de Belgische nieuwbouwvastgoedmarkt in kaart brengt.

De mediaan oppervlakte van nieuwbouwhuizen in België steeg aanzienlijk in de afgelopen vijf jaar. In Vlaanderen nam de oppervlakte toe van 162 m2 in 2019 naar 173 m2 dit jaar, en in Wallonië van 161 m2 naar 168 m2. In Brussel, waar nieuwbouwhuizen weliswaar een beperkt aandeel vormen in het residentieel vastgoed, daalde de mediaan oppervlakte van 215 m2 in 2014 naar 174 m2 in 2024. In Vlaanderen bevinden de grootste huizen zich in Meise, met een mediaan oppervlakte van 320 m2, en de kleinste in De Panne met 115 m2.

Verder blijkt uit de studie dat er de afgelopen jaren geen aanzienlijke verschuivingen waren in de mediaan oppervlakte van nieuwbouwappartementen. In Vlaanderen ligt de mediaan oppervlakte van nieuwbouwappartementen met twee slaapkamers rond de 96 m2, in Brussel 95 m2, en in Wallonië 94 m2. tweeslaapkamerappartementen beslaan veruit het grootste aandeel van de nieuwbouwappartementen, met bijna 60% van het aanbod in Vlaanderen en Wallonië en 50% in Brussel.

Ook tussen steden onderling zijn er duidelijke verschillen in de oppervlakte van nieuwbouwappartementen. Aalst, Hasselt en Leuven bieden gemiddeld de grootste appartementen, met een mediaan oppervlakte van 105 m2. In grotere steden zoals Brussel, Gent, Leuven en Brugge vind je een breder aanbod aan types appartementen, die diverse doelgroepen aanspreken zoals studenten, jonge gezinnen en ouderen. Zo is bijvoorbeeld het aandeel éénslaapkamerappartementen in Brussel met ongeveer 24% een stuk hoger dan in Vlaanderen en Wallonië met rond de 20% éénslaapkamerappartementen. Met een mediaan oppervlakte van 85 m2 bevinden de kleinste appartementen zich in Knokke-Heist.

Dit alles blijkt uit een analyse van de onderliggende data van de Nieuwbouwbarometer. Die liet in het tweede kwartaal van 2024 een gemiddelde prijsstijging voor een gemiddeld nieuwbouwhuis en -appartement optekenen van respectievelijk 1,39% en 0,73% ten opzichte van het vorige kwartaal. Op jaarbasis stegen de prijzen met 2,60% (huizen) en 3,97% (appartementen). De volledige cijfers van de Nieuwbouwbarometer over het tweede kwartaal kan u hier raadplegen.

Kristoff De Winne, Acquisition & Development Director bij Matexi:De analyse van de oppervlaktes van de nieuwbouwhuizen en -appartementen toont opnieuw aan dat er nood is aan een fundamentele shift in het woonbeleid. Ondanks grote uitdagingen op vlak van stedelijke verdichting, betaalbaarheid en de toename van het aantal eenpersoonsgezinnen, die zouden moeten leiden naar kleinere oppervlaktes, blijkt dat nieuwbouwappartementen in praktijk niet kleiner worden. De stads- en gemeentebesturen, die via lokale bouwcodes bevoegd zijn voor het vastleggen van minimumoppervlaktes, hebben hiervoor een deel van de oplossing in handen.”

Over de Nieuwbouwbarometer

De Nieuwbouwbarometer verzamelt op objectieve wijze open data van de overheid, andere online bronnen en van online vastgoedaanbiedingen. Dat resulteert in een substantieel en representatief staal van de hele Belgische nieuwbouwmarkt. De academische en onafhankelijk gevalideerde analysemethode laat toe om nauwkeuriger de werkelijke prijsevoluties voor nieuwbouwhuizen en -appartementen op te volgen, rekening houdend met veranderingen in karakteristieken van panden door de tijd.

De Nieuwbouwbarometer volgt de prijsevoluties (excl. btw) voor een gemiddelde Belgische woning, zijnde een halfopen bebouwing van 160m2 met drie slaapkamers, badkamer en tuin. In het segment van appartementen gaat dit om een appartement van 95m2 met twee slaapkamers en badkamer.

Share: