Pers

Nieuwbouwprijzen blijven stijgen in Vlaanderen en dalen licht in Wallonië

5 april 2023

De prijzen van residentieel nieuwbouwvastgoed in België, huizen en appartementen, blijven ook in het eerste kwartaal van 2023 verder doorstijgen. Daarbij tekenen zich wel regionale verschillen af. Dat blijkt uit een analyse van de Nieuwbouwbarometer, een initiatief van buurtontwikkelaar Matexi en vastgoeddataplatform Realo.

 Groendaken van appartementen

De vraag naar nieuwe, energie-efficiënte woningen zit sinds de energiecrisis stevig in de lift. De Nieuwbouwbarometer houdt de vinger aan de pols van de nieuwbouwvastgoedmarkt in België. Elk kwartaal publiceert de Nieuwbouwbarometer de (prijs)evoluties en tendensen, van nationaal, over regionaal tot gemeentelijk niveau.

Nieuwbouwhuizen: +7,5% op jaarbasis, +2,4% in eerste kwartaal

De gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis in België steeg op jaarbasis (kwartaal 1 in 2023 t.o.v. kwartaal 1 in 2022) met 7,5%. De prijzen stegen sterker in Vlaanderen (+8,3%) dan in Wallonië (+2,7%). De stabilisatie die zich in het laatste kwartaal van 2022 leek af te tekenen, zet zich niet door.

Op kwartaalbasis steeg de gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis in België met +2,4% ofwel bijna €9.000. Waar in Vlaanderen de prijzen met gemiddeld 3,4% stegen, tekent zich in Wallonië voor het eerst sinds Covid-19 (kwartaal 3 in 2020) een lichte daling af (-1,2%). Gezien de beperkte en momenteel eenmalige daling is het echter te vroeg om te spreken van een tendens.

De prijs van een nieuwbouwhuis in België bedraagt nu €380.378, waarbij de prijs hoger ligt in Vlaanderen (€404.894) dan in Wallonië (€329.298). De provincies Vlaams-Brabant (€448.814) en Antwerpen (€430.948) zijn de duurste provincies. In Henegouwen (€284.448) vinden kopers de laagste prijzen.

Nieuwbouwappartementen: +4,8% op jaarbasis, +0,8% in eerste kwartaal

Wat nieuwbouwappartementen betreft, zien we op jaarbasis ( kwartaal 1 in 2023 t.o.v. kwartaal 1 in 2022) een meer gematigde prijsstijging dan bij de huizen, nl. +4,8%. Waar de prijzen in Vlaanderen met +5,9% stegen, was de stijging in Wallonië (+3,1%) en in Brussel (+3,4%) beperkter.

Op kwartaalbasis steeg de gemiddelde prijs met +0,8%. Net als bij de nieuwbouwhuizen toont de Nieuwbouwbarometer ook hier regionale verschillen: in Vlaanderen stegen de prijzen met +1,9%, ten opzichte van een +1,3% stijging in Brussel en een -3,3% daling in Wallonië. Ondanks deze daling in Wallonië stegen de prijzen van nieuwbouwappartementen op jaarbasis er alsnog met +3,1%.

De prijs van een nieuwbouwappartement in België bedraagt nu €285.919, waarbij de prijs het hoogst ligt in Brussel (€356.189), gevolgd door Vlaanderen (€303.167) en Wallonië (€249.452). Vlaams-Brabant (€328.211) en Antwerpen (€316.542) zijn de duurste provincies. In Luik (€250.032) en Henegouwen (€230.972) vinden kopers de laagste prijzen.

Fabrice Luyckx, data-analist bij Realo: “De prijzen van nieuwbouwwoningen blijven stijgen terwijl we op de secundaire markt (bestaande woningen) al enige tijd een afkoeling observeren. Vermoedelijk speelt op de markt van bestaande woningen de druk om te renoveren mee. Renovatiekosten kunnen de vraagprijs drukken. Nieuwbouwwoningen daarentegen zijn al zeer energie-efficiënt.”

Roel Helgers, Market Economist bij Matexi: “Deze cijfers bevestigen voor de eerste keer de stelling dat de vastgoedmarkt steeds meer gekenmerkt wordt door twee snelheden. De opwaartse druk op de nieuwbouwprijzen is het gevolg van een toenemende aandacht van kopers voor de energiezuinigheid van een woning, de strengere renovatie regelgeving, de stijgende bouwkosten en een daling van het aanbod in 2022.”

 

Over de Nieuwbouwbarometer

De Nieuwbouwbarometer verzamelt op objectieve wijze open data van de overheid, andere online bronnen en van online vastgoedaanbiedingen. Dat resulteert in een substantieel en representatief staal van de hele Belgische nieuwbouwmarkt. De academische en onafhankelijk gevalideerde analysemethode laat toe om nauwkeuriger de werkelijke prijsevoluties voor nieuwbouwhuizen en -appartementen op te volgen, rekening houdend met veranderingen in karakteristieken van panden door de tijd.

De Nieuwbouwbarometer volgt de prijsevoluties (excl. btw) voor een gemiddelde Belgische woning, zijnde een halfopen bebouwing van 160m2 met drie slaapkamers, badkamer en tuin. In het segment van appartementen gaat dit om een appartement van 95m2 met twee slaapkamers en badkamer.

Deze cijfers bevestigen voor de eerste keer de stelling dat de vastgoedmarkt steeds meer gekenmerkt wordt door twee snelheden.

Prijs en evolutie op provincieniveau:

Share: