Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!

Gent De Porre

  • rustige woonbuurt nabij centrum Gent
  • 60 kwalitatieve woonunits in groen kader
  • aandacht voor duurzame energievoorziening, waterbeheer en mobiliteit
  • 1000 m² aan buurtondersteunende functies
  • wonen in een uniek kader met respect voor het verleden en hoge ambities voor de toekomst
  • ism met Sogent, stadsontwikkelingsbedrijf Gent

peter benoitlaan 78, gentbrugge

Wil je meer weten over dit project?

In Gentbrugge herontwikkelen we de oude textielloods en brandweerkazerne op de site De Porre, de komende jaren tot een nieuwe woonbuurt, nadat Matexi als winnaar uit de bus kwam van de publiek-private samenwerking (PPS). Het nieuwe woonproject omvat 60 kindvriendelijke woonunits met een ondergrondse bewoners-en bezoekersparking.

In een eerder stadium herontwikkelde Sogent de voormalige spinnerij en weverij op de site: er kwam een buurtpark, een uitbreiding van de plaatselijke basisschool en een nieuw buurthuis. Dat is duidelijk te zien in de analyse: met een score van 70% scoort de huidige buurt nu al goed.

Dat weerhield het team er echter niet van nog extra buurtvoorzieningen toe te voegen. Om de reeds opgebouwde levendigheid van de buurt vast te houden en te stimuleren, introduceren we ‘De Knoop’, een bloeiende plek met stedelijke dynamiek. Met vier ateliers in de vorm van een polyvalente ruimte, café, buurtwinkel en stadslandbouw. De Knoop komt op een goed zichtbare, toegankelijke en gastvrije plek, centraal gelegen langs de fiets- en wandel-as in het hart van de site. De oplevering van De Porre staat gepland voor 2026. De extra buurtvoorzieningen zorgen ervoor dat de buurt dan 77% zal scoren op onze buurtbarometer.

×

Bekijk de buurt

Veelgestelde vragen

Wat is een PPS?

Een PPS staat voor ‘Publiek-private samenwerking’.
Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om een vorm van samenwerking tussen enerzijds een publieke partner (de overheid) en een private partner (een bedrijf). PPS’en kunnen tot stand komen op verschillende bij wet vastgelegde trajecten. Voor De Porre werd een wedstrijd doorlopen, waarbij verschillende projectontwikkelaars deelnamen. Matexi stootte door naar de tweede ronde, waar het wedijverde daar met nog één andere partner.
Matexi werd door Sogent geselecteerd tot finale partner. Het volledige wedstrijdtraject nam 5 jaar in beslag (van 2017 tot 2022)

Hoe ziet het winnende ontwerp er uit?

Voor dit project sloegen de architecten van Denc!-studio en Dhooge-Meganck de handen in elkaar. Samen met landschapsatelier Arne Deruyter werd er gekozen voor een ontwerp dat inspeelt op de historiek van de site. Het ontwerp streeft ook hoge ambities na op niveau van duurzaamheid, innovatieve woonvormen en buurtondersteunende functies. De autoluwe woonwijk bestaat uit 3 deelgebieden: de Schietspoel, de Bobijntjes en de Zelfkant. Elk van deze drie deelgebieden heeft een eigen karakter, wat zich uit in een diversiteit aan woonvormen.

De Schietspoel is gevestigd in de voormalige weverij en valt op door haar historische karakter. Onder de voormalige sheddaken worden 60 gezinnen gehuisvest.

De voormalige brandweerkazerne maakt plaats voor de Zelfkant: een mix van stapelwoningen en duplexappartementen.

In de Bobijntjes vinden we de meer traditionele eengezinswoningen terug: ruime 3 en 4 slaapkamer woningen met een oppervlakte tot wel 172 m² met eigen tuin.

Timing

We voorzien om in 2023 de verkavelingsvergunning aan te vragen en te bekomen.
De bouwvergunning en de start van de werken is voorlopig gepland voor 2024.
De eerste bewoners hopen we hun woning te kunnen laten betrekken in 2026.

Het team achter De Porre

Matexi – a-Ad – Team Kampvuur (Denc-studio & Dhooge-Meganck) – Sogent

Duurzaamheid & de buurtondersteunende functies

We engageren ons tot een score van ‘outstanding’ volgens de ‘Duurzaamheidsmeter Wijken’. Dat wil zeggen een score van > 85%.
Deze score wordt bekomen door een evaluatie op verschillende domeinen:

  • Kwaliteitsbewaking
  • Welzijn & welvaart
  • Mobiliteit
  • Fysisch milieu
  • Groen & natuurontwikkeling
  • Water
  • Materialen & afval
  • Energie
  • Inovatie

Vraag niet beantwoord? Stel je vraag