Gent De Porre

 • rustige woonbuurt nabij centrum Gent
 • 60 kwalitatieve woonunits in groen kader 
 • aandacht voor duurzame energievoorziening, waterbeheer en mobiliteit
 • 1000 m² aan buurtondersteunende functies
 • wonen in een uniek kader met respect voor het verleden en hoge ambities voor de toekomst
 • in samenwerking met sogent (stadsontwikkelingsbedrijf Gent)

peter benoitlaan 78, gentbrugge

Wil je meer weten over dit project?

In Gentbrugge herontwikkelen we de komende jaren de voormalige textielfabriek op de site De Porre tot een nieuwe woonbuurt. Matexi realiseert deze nieuwe buurt nadat we als winnaar uit de bus kwamen van de wedstrijd die werd uitgeschreven door het stadsontwikkelingsbedrijf Gent (sogent).
Het nieuwe woonproject omvat 60 gezinsvriendelijke woonunits, waarvan 12 budgetwoningen, met een ondergrondse bewoners-en bezoekersparking.

In een eerder stadium herontwikkelde sogent reeds een deel van de voormalige spinnerij en weverij op de site: er kwam een buurtpark, een uitbreiding van de plaatselijke basisschool en een nieuw buurthuis. 
Dat weerhield het team er echter niet van nog extra buurtvoorzieningen toe te voegen. Om de reeds opgebouwde levendigheid van de buurt vast te houden en te stimuleren, introduceren we ‘De Knoop’, een bloeiende plek met stedelijke dynamiek. 
'De Knoop' komt op een goed zichtbare, toegankelijke en gastvrije plek, centraal gelegen langs de fiets- en wandel-as in het hart van de site. 
Samen met de buurt en andere stakeholders zal naar een invulling worden gezocht.

×

Bekijk de buurt

Veelgestelde vragen

Wat is een PPS?

Een PPS staat voor ‘Publiek-Private Samenwerking’.
Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om een vorm van samenwerking tussen enerzijds een publieke partner (de overheid) en een private partner (een bedrijf). PPS’en kunnen tot stand komen op verschillende bij wet vastgelegde trajecten. Voor De Porre werd een wedstrijd doorlopen, waarbij verschillende projectontwikkelaars deelnamen. Matexi stootte door naar de tweede ronde, waar het wedijverde met nog één andere partner.
Matexi werd door sogent geselecteerd tot finale partner. Het volledige wedstrijdtraject nam 5 jaar in beslag (van 2017 tot 2022)

Het team achter De Porre

 • Ontwerpteam
  • Architecten: Team Kampvuur (Denc! Studio & Dhooge-Meganck)
  • Landschap: Atelier Arne Deruyter
 • Ontwikkelaar-private partner: Matexi
 • Publieke partner: sogent

Hoe ziet het winnende ontwerp eruit?

Voor dit project sloegen de architecten van Denc!-studio en Dhooge-Meganck de handen in elkaar. Samen met landschapsatelier Arne Deruyter werd er gekozen voor een ontwerp dat inspeelt op de historiek van de site. Het ontwerp streeft ook hoge ambities na op niveau van duurzaamheid, innovatieve woonvormen en buurtondersteunende functies. Er worden ook 12 budgetwoningen aangeboden in samenwerking met sogent, verspreid over de site.

De autoluwe woonwijk bestaat uit 3 deelgebieden: de Schietspoel, de Bobijntjes en de Zelfkant.
Elk van deze drie deelgebieden heeft een eigen karakter, wat zich uit in een diversiteit aan woonvormen.

De Schietspoel is gevestigd in het erfgoedgebouw en valt op door haar historische karakter. Onder de voormalige sheddaken worden 34 gezinnen gehuisvest.

De voormalige brandweerkazerne maakt plaats voor de Zelfkant: een mix van woontypologieën (18 units).

In de Bobijntjes vinden we 8 duurzame stadswoningen tot 4 slaapkamers, een eigen tuin en een bewoonbare oppervlakte tot wel 172 m².

 

Gent De Porre Masterplan

Timing

We voorzien om in het najaar van 2023 de verkavelingsvergunning aan te vragen.
De bouwvergunning en de start van de werken zijn voorlopig gepland voor 2025.
De eerste bewoners hopen we hun woning te kunnen laten betrekken in 2028.

Duurzaamheid & de buurtondersteunende functies

In het ontwerp is rekening gehouden met verschillende domeinen zoals mobiliteit, duurzaamheid, leefkwaliteit, ...

Zo zal het gemotoriseerd verkeer uit het binnengebied geweerd worden, zal er een variatie aan gezinsvriendelijke woontypologieën zijn waaronder ook budgetwoningen en ligt er een grote focus op energiezuinigheid: alle woningen zullen een maximaal E-peil hebben van E20.

Bovendien werd er met de nodige aandacht omgesprongen met groen. Zo wordt over de volledige site zo'n 6.000 m2 aan groen voorzien, waaronder een grote collectieve tuin van meer dan 3.000 m2 waartoe alle bewoners toegang hebben. 

Wie is Matexi?

We bloeien open in een buurt waar we met elkaar in verbinding staan. Sociale verbondenheid, buurtgevoel en gemeenschapsleven maken deel uit van een warme thuis.

Bij Matexi dragen we hieraan bij. We ontwikkelen woningen en appartementen die tegelijk betaalbaar en duurzaam zijn. Met 75 jaar ervaring en expertise brengen we de meest complexe ontwikkeling tot een goed einde. Zo ontstaan kwalitatieve, gezonde en aangename buurten, buurten waar het goed samenleven is.

Want een woning is veel meer dan vier muren met een dak erboven.
Iedereen verdient een veilige, degelijke, aangename plek om te leven.

Wil jij in deze nieuwe buurt wonen?

Momenteel zijn we nog niet in verkoop.
Schrijf je in via de knop 'hou me op de hoogte' en ontvang als eerste bericht wanneer de verkoop start.

Vraag niet beantwoord? Stel je vraag