De lokale gemeenschap

We willen dat de buurt waarin u gaat wonen een meerwaarde vormt voor de lokale gemeenschap. Daarom werken we vanaf de eerste dag nauw samen met iedereen die bij de buurt betrokken is: omwonenden, toekomstige bewoners, plaatselijke overheden, belangengroepen.

 

“Door met alle betrokkenen in overleg te gaan over een oordeelkundig ontwerp, creëert Matexi warme buurten.”

 

Luc Verhulst, Temse, eregemeentesecretaris

Actieve participatie

Actieve participatie houdt in dat iedereen mee vorm kan geven aan de samenleving. We vinden het belangrijk om op het juiste moment een open dialoog aan te gaan met de juiste mensen.

 

Die dialoog neemt heel wat vormen aan: een startvergadering, themadag, kennismakingsavond, informatieavond, ontwerpworkshops, ...

 

Op die manier krijgen we meer steun voor onze plannen, passen onze buurten optimaal in de sociale én beschikbare ruimte en wordt de hele omgeving er beter van. Ook dat is ‘Welkom in de buurt’.

Buurtanalyse

De juiste ligging is essentieel voor onze buurten. We schenken daarbij aandacht aan mobiliteit, duurzaamheid, de verwevenheid met de omgeving en de aanwezigheid van dagelijkse voorzieningen zoals winkels, horeca, scholen, culturele verenigingen en sportclubs. Zo zorgen we ervoor dat u als bewoner terechtkomt in een buurt waar u zich thuis voelt.

 

Daarom doen we altijd een doorgedreven buurtanalyse. We schatten het huidige aanbod aan voorzieningen in en analyseren hoe ons buurtproject dat aanbod aanvult of versterkt.

 

“Bouwen voor de buurt betekent tegelijk bouwen mét de buurt. Ik ervaar

de aanpak van Matexi als verfrissend, open en geïnspireerd door

luisterbereidheid.”

 

Mat Steyvers, TOPOS, Begeleiding participatieprocessenGerelateerde artikels