Pers

Machtig wonen in 1830, de nieuwe Matexibuurt in centrum Machelen

27 september 2017

Machtig wonen in 1830 - Matexi

Machtig wonen in 1830,

de nieuwe Matexibuurt in centrum Machelen

In aanwezigheid van burgemeester Jean-Pierre De Groef en het schepencollege stelde Matexi vandaag de naam van de nieuwe buurt in het centrum van Machelen voor. De site zal voortaan gekend staan als ‘Machtig Wonen in 1830’, verwijzend naar de postcode van de gemeente. “De buurt ligt in het hart van de gemeente en vormt de nieuwe aanblik van de vernieuwde gemeentekern.1830’ is de allesomvattende noemer van de vele nieuwe buurtfuncties die het project behelst”, vertelt Caroline Franz, project developer Matexi Vlaams-Brabant. Samen met de naam werden ook de plannen voor de eerste fase toegelicht. Die bevindt zich op de plaats van het oude postkantoor en bestaat uit zes gezinswoningen en een nieuw kinderdagverblijf. De verkoop van de woningen gaat van start op 22 oktober in de oude feestzaal ‘1830’, de nieuwe aanblik van Machelen.

In het centrum van Machelen, langsheen de George Ferréstraat, de Woluwestraat en de Cornelis Peetersstraat bouwt Matexi een nieuwe buurt. In totaal realiseert de buurtontwikkelaar er in een publiek-private samenwerking met de gemeente Machelen een 100-tal appartementen en 26 woningen.

Met ‘1830’ brengen Matexi en de gemeente een hulde aan Machelen. “De buurt ligt in het hart van de gemeente en vormt de nieuwe aanblik van de vernieuwde gemeentekern. De postcode was voor ons dan ook een evidente keuze. ‘1830’ is de allesomvattende noemer van de vele nieuwe buurtfuncties die het project behelst”, vertelt Caroline Franz. “We zijn er van overtuigd dat mensen met veel trots in ‘1830’ komen wonen, wandelen, ontspannen en elkaar ontmoeten. Naast woonfuncties zetten we namelijk sterk in op publieke functies. Met publieke pleinen, een ontmoetingslokaal, nieuwe doorsteken, groenzones, het nieuwe kinderdagverblijf en een sterkere integratie van de sporthal Robusta met het centrum wordt dit echt een machtig plekje om te vertoeven.”

1830 Machelen Centrum
1830 Machelen Centrum

Zes gezinswoningen op site oud postkantoor

De ontwikkeling van de nieuwe buurt wordt verdeeld over vier grote sites. Samen met burgemeester Jean-Pierre De Groef stelde Matexi de plannen voor van de eerste fase van Machelen ‘1830’. Die site bevindt zich ter hoogte van het oude postkantoor. Op de site komen zes gezinswoningen met privétuin en een gemeenschappelijke tuin. De privétuin en de gemeenschappelijke tuin lopen visueel door in elkaar, maar zijn afgescheiden door hegjes.

“Op die manier kan je maximaal genieten van het uitzicht van op je terras, maar zit je toch heerlijk knus samen met je gezin. Voor een babbel of activiteit met de buren kan je terecht in de collectieve tuin. Zo combineren we het beste van beide werelden”, aldus Caroline Franz. De groenaanleg werd uitgetekend door het gerenommeerde Bureau voor Urbanisme (BUUR). Voor het ontwerp van de woningen deed Matexi een beroep op Bulk Architecten. “Het architectenteam ging slim aan de slag bij het ontwerp van de woningen. Als je de plannen bekijkt, zie je dat er maximaal rekening gehouden werd met lichten en zichten. Iedere woning en ruimte geniet maximaal van haar oriëntatie en het zicht op de groenzone.”

Kinderdagverblijf

Naast de gezinswoningen ontwikkelt de buurtontwikkelaar ook een nieuw kinderdagverblijf dat in het najaar van 2018 zijn deuren zal openen. “Het nieuwe kinderdagverblijf voorziet in een verhoging van de beschikbare opvangcapaciteit van 55 naar 72 kinderen. Ook de dienst Opvanggezinnen en de externe consultatiedienst van Kind en Preventie zal hier samen met de directie van het kinderdagverblijf op één niveau samen zitten. Zo kunnen de inwoners met al hun vragen inzake kinderopvang in één gebouw terecht”, stelt schepen Anciaux.

Een poosje later zullen de eerste bewoners intrek nemen in hun nieuwe woning. De verkoop van de zes woningen start op 22 oktober om 14u in de oude feestzaal in de George Ferréstraat. De lancering van de appartementen ter hoogte van de Cornelis Peetersstraat staat gepland in het voorjaar.

1830 Machelen Centrum
1830 Machelen Centrum

‘1830’ maakt gemeentekern toegankelijk voor zwakke weggebruikers

De vernieuwing van de gemeentekern maakt deel uit van 'TransforMaDie 2020', het plan dat de gemeente Machelen in 2011 lanceerde om de dorpskernen van Machelen en Diegem op te waarderen.

“’1830’ biedt een meerwaarde voor het centrum van Machelen. De groene aders en de zwakke wegen maken de buurt aangenaam om in te wonen en zorgen ervoor dat de gemeentekern toegankelijk en aantrekkelijk wordt voor alle zwakke weggebruikers”, vertelt Jean-Pierre De Groef.Gerelateerde artikels