Pers

Voormalig schooldomein De Jaegher Instituut: werken en verkoop gestart

30 maart 2021

De eerste afbraakwerken op het domein van het voormalige Charles De Jaegher Instituut zijn gestart. Buurtontwikkelaar Matexi zal van dit voormaligeschooldomein een groene, autoluwe woonbuurt maken met behoud van enkele architecturaal waardevolle gebouwen. Niet alleen de bewoners maar ook de buurt zal kunnen genieten van het semi-publieke binnenhof en het buurtplein. De afbraakwerken zullen ongeveer 2 maanden duren. De verkoop van de appartementen en woningen is ondertussen ook van start gegaan. De eerste inwoners zullen hun intrek nemen na de zomer van 2023.

Tienen Dony First Pic

Van gesloten scholensite naar toegankelijke groene stadsbuurt

Op de voormalige scholensite waar in het verleden het Charles De Jaegher Instituut en PISO gehuisvest waren, ontwikkelt buurtontwikkelaar Matexi de nieuwe woonbuurt Dony waar stadswoningen en appartementen een harmonieus geheel vormen met een binnenhof, een moestuin en een buurtplein. Woonproject Dony telt 47 appartementen en 5 woningen.

 

De herontwikkeling van deze verlaten site past perfect in de tijdsgeest om zorgvuldig om te springen met de beschikbare ruimte en ligt volledig in lijn met de focus van Matexi. De buurtontwikkelaar integreert het terrein in het bestaande stadsweefsel en ontwikkelt het tot een nieuwe buurt die ook een meerwaarde betekent voor de ruimere omgeving, 


Zo komt er meer publiek groen voor alle omwonenden”, vertelt
Caroline Franz, Business Manager Matexi van Vlaams-Brabant. “De Donybuurt wordt een geheel van zeven verschillende groen- en tuintypes die samen een groen patchwork vormen. Dat wordt al duidelijk aan de straatkant waar je via een intiem binnenhof de woonsite betreedt. Bomen, struiken en bosondergroei zorgen voor een groene bosrandgevel. Ook leggen we een moestuin aan waar inwoners met groene vingers aan de slag kunnen. Tot slot zullen buurtbewoners in de semi-publieke binnenhof terecht kunnen in de buurtondersteunende handelszaak.

Tienen Dony 2 Def

Start werken

De afbraakwerken zijn van start gegaan. Na de werfinrichting aan de zijde van de Donystraat en de verwijdering van de inboedel, werd inmiddels gestart met de afbraakwerken van enkele gebouwen. Die werken gebeuren via de Donystraat en zullen ongeveer 2 maanden duren. Om ervoor te zorgen dat buurtbewoners hier zo weinig mogelijk hinder van ondervinden, werd een minder hinder plan uitgewerkt in samenwerking met de aannemer. “Wij zullen buurtbewoners gedurende de bouwwerken op gezette tijdstippen informeren zodat zij een goed zicht hebben op het verloop van de werken’, aldus Caroline.

 

Matexi draagt een goede relatie met de omwonenden en de buurt hoog in het vaandel: een correcte en transparante manier van communiceren met de buurt is een van de hoekstenen van het beleid. Zo organiseerde de ontwikkelaar eind 2019 een eerste participatiemoment met geïnteresseerden en buurtbewoners. Zij maakten kennis met de ambities van Matexi en tegelijk kon de buurtontwikkelaar luisteren naar de noden van de buurt. 

Tienen Dony 14

Verkoop van start

De appartementen en de woningen van de nieuwe stadsbuurt zijn in verkoop gegaan. Een appartement koop je vanaf 196.000 euro. “Het grote voordeel die kandidaat-kopers hebben is het voordelige tarief van 6% BTW. Dat betekent dat er heel weinig extra kosten bijkomen. Je koopt als het ware niet alleen een woning, maar ook een stukje van de buurt (zoals groen en buurtvoorzieningen dichtbij)”, vertelt Caroline. De symbiose van nieuwbouwconstructies en historische panden vormt een belangrijke troef van deze nieuwe stadsbuurt. Parkeren gebeurt ondergronds, zodat de volledige site haar autoluwe en kindvriendelijke karakter behoudt. Wie interesse heeft kan terecht op www.matexi.be/tienen.

 

Matexi is niet aan haar proefstuk toe in Tienen, nadat het eerder al de nieuwe stadsbuurt ’t Lycée ontwikkelde, eveneens op een voormalige schoolsite langs de Albertvest. Ook daar bewees de ontwikkelaar al dat openbaar groen een belangrijke troef vormt bij binnenstedelijke realisaties. Matexi lauwerde in 2019 trouwens OpgewekTienen met een Matexi BuurtAward: een jaarlijkse award voor het meest verbindende buurtinitiatief.

Tienen Dony 12

Gerelateerde artikels