Pers

Reconversie van oude Gentse legerkazerne gaat nieuwe fase in

22 maart 2021

De make over van de Leopoldskazerne in Gent blijft ook in de komende maanden een strak tempo aanhouden. Na een succesvolle eerste verkoopfase zijn nu de afbraakwerken voor het residentiële gedeelte in het gebouw aan de Kattenberg van start gegaan. Het verleden komt hierdoor weer een stap dichter bij het heden. 

De Kazerne - afbraakwerken voor residentieel gedeelte

Van gesloten site naar bruisende multifunctionele stadsbuurt

 

In Gent transformeren buurtontwikkelaar Matexi en Ciril de historische Leopoldskazerne van een verouderd en gesloten, voormalig militair complex naar een multifunctionele en levendige stadsbuurt. De Kazerne krijgt een volledig nieuwe invulling, maar aan het karakter van dit Gentse erfgoed wordt zo min mogelijk geraakt.

 

In deze nieuwe buurt komen 82 appartementen, 10 woningen en tal van commerciële en socio-culturele ruimtes zoals het nieuwe Provinciehuis, leslokalen, een hotel, een restaurant en een kinderdagverblijf. De binnentuin, het Paradeplein, wordt een  levendig groen plein en dit te midden van de Gentse museumwijk.

 

Dit unieke transformatieproject in de stad Gent past perfect in de tijdsgeest om zorgvuldig om te springen met de beschikbare ruimte en ligt volledig in lijn met onze strategische focus. Bij Matexi zetten we al meer dan 20 jaar in op dergelijke ‘city transforming projects’ en de herontwikkeling van verlaten sites. We saneren ze, integreren ze in het bestaande stadsweefsel en herontwikkelen ze tot nieuwe, bruisende buurten die ook een meerwaarde betekenen voor de ruimere omgeving,” licht Kristoff De Winne, woordvoerder van Matexi, toe.

60% van aangeboden wooneenheden reeds verkocht

Ook de Gentenaars zelf lopen warm voor dit langverwachte renovatieproject. Nadat in januari de eerste verkoopfase van start ging, ging op amper twee maanden tijd 60% van de eerste 43 aangeboden wooneenheden de deur uit.  De eerste bewoners zullen eind 2022 hun intrek kunnen nemen.

 

Dit succes kan onder meer verklaard worden door de unieke locatie en de diverse woontypologieën, die zowel jongere als oudere mensen aantrekken. 

Een intergenerationele mix van bewoners zal het sociaal contact versterken en zal de nieuwe buurt alleen maar ten goede komen.
Trui Tydgat, Business Manager Oost-Vlaanderen - Matexi

Werner Wouters, development director van Ciril voegt hieraan toe, “Voor heel wat Gentenaars is het dezer dagen een moeilijke zoektocht naar een kwaliteitsvolle, duurzame thuis in de stad. Met dit unieke project bieden we hen een oplossing: een nieuw, dynamische wijk als aanvulling op het bestaande stadsweefsel.”

Meer weten over dit project? Bezoek www.dekazerne.be

Gerelateerde artikels