Pers

Schepen Van Overmeire geeft startschot renovatie van industrieel baken op de site Pier Kornel

17 maart 2022

Op 17 maart 2022 bezocht Karim Van Overmeire, schepen van Erfgoed in Aalst, de site Pier Kornel en gaf het startschot voor de renovatie van de sheds. In Pier Kornel, de nieuwe woonbuurt van Matexi en Revive op de voormalige Tupperwaresite, beweegt er van alles. Niet enkel worden de appartementen en woningen die deel uitmaken van het gebouw De Weverij dit najaar opgeleverd, ook werd de renovatie aangevat van de sheds. 

Pier Kornel sheddaken

Vier hectare industrieterrein wordt omgevormd naar een buurt met woningen, assistentiewoningen, appartementen, nuttige buurtvoorzieningen en het nodige groen. Ontwikkelaars Matexi en Revive doen stilletjes aan vergeten dat de nieuwe buurt Pier Kornel vroeger de plek was waar Tupperware zijn bekende plastic potjes produceerde.

Stad Aalst wil de komende jaren volop inzetten op de ontwikkeling van de omgeving langs de Dender. De stad is dan ook verheugd dat deze voormalige industriële site aan het water plaats heeft gemaakt voor een kwaliteitsvolle nieuwe buurt, waar mensen van alle leeftijden harmonieus met elkaar samen wonen.

Respect voor het industriële verleden

“Met trots kondigen we aan dat de renovatie van de sheds op de site Pier Kornel gestart is”, zegt Florence Leroy, Project Developer bij Matexi. De industriële restanten op de site Pier Kornel waren vaak het onderwerp van vele discussies maar de knoop werd doorgehakt en de renovatie is een feit.

“Sheddaken zijn typerend voor de uitgestrekte fabriekshallen die Aalst vroeger rijk was”, legt Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed, uit. “Ondertussen zijn de meeste daarvan verdwenen." 

Als stadsbestuur zorgen we er mee voor dat het industriële verleden van onze stad in stand wordt gehouden. Dat is zeker geen evidentie. We zijn dan ook heel tevreden dat dit op deze site wel gebeurt.
Karim Van Overmeire, Schepen van Erfgoed, Stad Aalst
Pier Kornel sheddaken

"De sheds worden gerenoveerd en krijgen een prominente plaats op de site", alsnog de Schepen.

De industriële restanten van de sheds zijn een historisch baken op de site van Pier Kornel. De bestaande structuur, gekenmerkt door schaalvormige sheddaken, fungeerde als werkplaats en magazijn en lag ingesloten tussen andere gebouwen. De sheds zijn zwaar beschadigd. Op vraag van stad Aalst wordt dit industrieel restant in ere hersteld. De totaalrenovatie, uitgevoerd met bijzondere aandacht voor de specifieke vormgeving van de industriële structuur, zorgt voor een opwaardering van de buurt. Na renovatie worden de sheds overgedragen aan het openbaar domein op vraag van stad Aalst.  

Het wordt een aangename plek waar de buren van Pier Kornel elkaar kunnen ontmoeten en waar fijne buurtinitiatieven zullen ontstaan.
Florence Leroy, Project Developer Matexi

De structuur en openheid van de sheds blijven behouden, het beton wordt op diverse plaatsen versterkt door een nieuwe slanke staalstructuur en de schaaldaken die de typische vorm aan de sheds geven worden met veel zorg gerenoveerd. Matexi en Revive dragen zelf de kosten voor deze renovatie, zonder tussenkomst van stad Aalst. De totaalkost wordt geschat op zo’n 1.650.000 euro.

De Weverij verwelkomt de eerste bewoners najaar 2022

“We kunnen stilaan aftellen naar de oplevering van ‘De Weverij’,” zegt Florence Leroy. “De Weverij is een plaats waar we het onderste uit de kan halen om het voor alle bewoners een thuis te maken. Zo bouwen we de woningen en appartementen rond een grote collectieve tuin van 2.000 m² die voor een oase van rust zorgt. Deze collectieve tuin vormt het verlengde van de private tuin of het terras dat zich aan elke woonunit bevindt.”

Over Pier Kornel

Pier Kornel past perfect in de visie van De Kaaien: verlaten terreinen krijgen een nieuwe impuls en worden aantrekkelijke plekken om te wonen en te leven, mét respect voor het aanwezig industriële erfgoed. Matexi en Revive vinden elkaar in Pier Kornel in de focus die ze leggen op de buurt. In het partnerschap tussen beide projectontwikkelaars worden de sterktes van beide bedrijven gecombineerd. Meer info: www.pierkornel.be

Gerelateerde artikels