Pers

PARADIS EXPRESS : Matexi en Befimmo zetten samen schouders onder nieuwe dynamische ecowijk in Luik

20 november 2019

Vastgoedspecialisten Befimmo en Matexi zetten samen hun schouders onder Paradis Express, een veelvuldig gelauwerd vastgoedproject in Luik. Paradis Express wordt een heuse ecowijk van maar liefst 35.000 m², met een mix van nieuwe woongelegenheden, kantoren, een crèche, horeca, buurtwinkels en heel wat groen. Met het station Luik-Guillemins én een nieuwe tramlijn vlakbij wordt Paradis Express een perfect geïntegreerd buurtproject op een toplocatie in Luik. De werken gingen afgelopen zomer van start en de oplevering van de eerste gebouwen is voorzien in de loop van 2021.

Befimmo en Matexi slaan handen in elkaar in Luik

Paradis Express, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het station Luik-Guillemins is een gloednieuwe site met een grondoppervlakte van 1,6 ha. Er zullen woongelegenheden, kantoren, horeca, buurtwinkels en een crèche worden gehuisvest, alles samen goed voor een totale oppervlakte van 35.000 m². In november ondertekenden Befimmo en Matexi een samenwerkingsakkoord inclusief de overdracht van een deel van de te ontwikkelen grond (0,6 ha) aan Matexi.

Matexi neemt zo, als grootste buurtontwikkelaar van België, de ontwikkeling van de woon-, retail- en horecaruimtes voor haar rekening en Befimmo, Belgisch specialist in werkomgevingen, realiseert de 2 nieuwe kantoorgebouwen en een co-living-gebouw dat eerder al (in staat van toekomstige afwerking) werd overgedragen aan Yust (het concept ontwikkeld door Gands).

Nieuwe ecowijk met woningen, kantoren en winkels

Befimmo startte de werken deze zomer; de oplevering van de eerste gebouwen is voorzien in 2021.

Matexi zal in Paradis Express 115 appartementen en studio’s ontwikkelen – alles samen goed voor een woonoppervlakte van ongeveer 10.400 m². Daarnaast komt er ongeveer 1.600 m² vrije ruimte voor horeca, diensten en vrije beroepen, en wordt er bijna 400 m² voor retail voorzien. Er komen ook 155 parkeerplaatsen voor de appartementen.

Befimmo ontwikkelt de 2 kantoorgebouwen met een totale oppervlakte van 21.000 m², met eveneens bijkomende parkeerplaatsen. De kantoren beantwoorden volledig aan de noden van een nieuwe generatie gebruikers, volledig geïntegreerd in de stad met toegang tot een ruim gamma diensten en faciliteiten.

Befimmo heeft in één van de kantoorgebouwen (Paradis Esplanade) al een overeenkomst getekend met de Waalse Overheidsdienst. Deze zal, na afloop van de werken, 6.700 m² huren in het gebouw voor een duurtijd van 18 jaar. Het Paradis Esplanade gebouw zal in totaal meer dan 16.000 m² kantoorruimte tellen, waarvan 4.700 m² coworking.

Régis Ortmans, Business Manager bij Matexi in Luik-Namen-Luxemburg: “Paradis Express wordt meer dan een louter woon- en kantoorproject. Volledig in lijn met onze missie om inspirerende buurten in steden te ontwikkelen, kiezen we voor een mix van kwaliteitsvolle en duurzame wooneenheden en diensten zoals horeca en winkels, en dat in één van de meest dynamische en duurzame buurten van de stad Luik. Door de handen in elkaar te slaan met Befimmo, kunnen we hier een groots project neerzetten dat een nieuw elan aan de buurt zal geven".

Martine Rorif, COO van Befimmo, vult aan: “Ook bij Befimmo kiezen we steevast voor duurzame, geïntegreerde projecten. Het feit dat zowel Matexi als wijzelf achter deze visie staan, maakt van deze samenwerking en dit project een succes. Het kwaliteit van dit project wordt bovendien bevestigd door de mooie verhuurtransacties die we al in de kantoren hebben kunnen tekenen.

Strategisch gelegen in eigentijdse buurt

Paradis Express is gelegen op een toplocatie in Luik en is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel vanuit de verschillende stadswijken als vanuit andere Belgische steden. De site ligt op wandelafstand van het station Luik-Guillemins en van de bushalte. Op middellange termijn komen er ook twee tramhaltes op de site. Paradis Express ligt bovendien in een eigentijdse en dynamische buurt van de stad Luik. Naast woningen en kantoren bevinden scholen, horeca, culturele en andere ontspanningsmogelijkheden zich in de onmiddellijke omgeving.

Eén van de prioriteiten tijdens het ontwerpproces was de integratie in de buurt. Martine Rorif en Régis Ortmans: “De stationsbuurt in Luik is in volle ontwikkeling. Er is de nieuwe voetgangersbrug La Belle Liégeoise, en binnenkort worden een nieuwe esplanade én een nieuwe tramlijn tussen het station en het centrum aangelegd. In de buurt is ook heel wat groen, denk maar aan de heringerichte Quais de la Meuse en het Parc de la Boverie. Samen met de uitstekende verbinding met het openbaar vervoer en de nabijheid van alle voorzieningen, maakt die buurtdynamiek van Paradis Express een topproject.

Veelvuldig gelauwerd

Het Paradis Express project werd ontworpen in samenwerking met Associatie Bureau A2M, Bureau van Architectuur Greish, Bureau Jaspers & Eyers Architects. Het project sleepte de voorbije jaren reeds meerdere prijzen in de wacht. In 2016 won het de MIPIM Award voor beste toekomstige project. Paradis Express was ook één van de winnaars op de European Property Awards 2019.Gerelateerde artikels