Pers

Matexi plaatst een eerste obligatielening in Polen, ter waarde van 75 miljoen PLN

03 maart 2020

Matexi kondigt trots aan dat het dankzij deze obligatielening een belangrijke stap zet in haar verdere ontwikkeling op de Poolse markt. De obligaties ter waarde van 75 miljoen PLN (ongeveer 17,5 miljoen EUR) hebben een looptijd van 4 jaar. De rente is gebaseerd op WIBOR 6M vermeerderd met een spread. Een onderdeel van de Poolse financiële PZU-groep verwerft de volledige uitgifte.

Met deze obligatielening kan Matexi zijn groei in Polen versnellen en de ontwikkeling van zijn portfolio in Warschau en Krakau verder uitbouwen”, zegt Philip Goris, CFO van Matexi. “Het doel is op lange termijn een duurzaam omzetniveau van 500 à 600 eenheden per jaar te bereiken op de Poolse markt. Dankzij lokale financiering zal Matexi zijn positie op de Poolse markt nog versterken en wisselkoersrisico’s minimaliseren.

Dit is de eerste obligatie-uitgifte van Matexi Polska, dat een onderdeel is van Matexi, de grootste vastgoedontwikkelaar in België met 75 jaar ervaring. Gezien Matexi de voorbije 10 jaar een mooie track record in Polen heeft opgebouwd, kan het nu ook lokale financiering aantrekken’’, zegt Zofia Szymońska, financieel directeur van Matexi Polska.

Het management van Matexi Polska is erg tevreden met de uitgifte en met de efficiënte organisatie ervan. Beursmakelaar Michael/Ström is de organisator en agent van de uitgifte. De emittent kreeg juridisch advies van Baker McKenzie Krzyżowski i Wspólnicy en de investeerder van Clifford Chance, Janicka, Króżewski, Namiotkiewicz i Współnicy.

Zofia Szymońska benadrukt de belangrijke rol en de uitstekende samenwerking van de partners: “Wij zijn erg tevreden over hoe het proces is verlopen en over de goede samenwerking met zo'n belangrijke investeerder op de kapitaalmarkt als de PZU-groep. Het geeft blijk van vertrouwen dat een vooraanstaande Poolse financiële instelling de volledige obligatie voor zijn rekening wil nemen.

In België plaatste Matexi in het verleden reeds driemaal succesvol een obligatielening (40 miljoen EUR in 2013, 90 miljoen EUR in 2014 en 50 miljoen EUR in 2016). Ook op de Poolse markt is de uitgifte van obligaties niet de eerste belangrijke financiële transactie voor Matexi. Het bedrijf staat lokaal reeds bekend omwille van de eerste transactie in de privé-huursector in Polen, waarbij het 193 volledig ingerichte eenheden verkocht aan het beleggingsfonds van de Catella-groepGerelateerde artikels