Pers

Matexi en Mozaïek vzw lanceren nieuw project inclusief wonen in Oostakker

27 september 2018

Gisterenavond gaven Matexi en Mozaïek vzw in aanwezigheid van Eddy Couckuyt, gedeputeerde van de Provincie Oost-Vlaanderen, het startschot voor het inclusief woontraject aan de Roos Proesmansstraat in Oostakker. Dankzij dit project kunnen mensen met een verstandelijke beperking hun leven zo zelfstandig mogelijk inrichten, deelnemen aan het sociale leven van de buurt maar tegelijk ook rekenen op de nodige begeleiding en ondersteuning. De woningen worden uitgerust met alle comfort, afgestemd op de huidige én toekomstige noden van de bewoners. In totaal gaat het om drie gekoppelde woningen voor in totaal 15 personen. Elke woning telt vier slaapkamers, een studio en de nodige gemeenschappelijke ruimtes. “Als buurtontwikkelaar geloven we sterk in duurzame buurten. Duurzaamheid gaat daarbij niet alleen over ecologie of energiezuinigheid, maar ook over inclusie. Het gaat over de zorg voor onze samenleving op korte én lange termijn“ vertelt Dries Huyghe projectleider Matexi Oost-Vlaanderen.

Duurzaamheid gaat ook over de zorg voor onze samenleving

Nabij de dorpskern van Oostakker ontwikkelt Matexi een nieuwe buurt aan de Wolfputstraat. Naast gezinswoningen en appartementen worden hier ook drie geschakelde woningen op maat gebouwd, waar mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid krijgen om zo zelfstandig mogelijk te wonen met de nodige ondersteuning. “Als buurtontwikkelaar bouwen we ook hier in Oostakker een buurt met een verbindende functie. Daarom hebben we besloten om de samenwerking met Mozaïek vzw aan te gaan en samen in te zetten op wonen voor personen met een verstandelijke beperking”, vertelt Dries Huyghe. “De drie nieuwe woningen worden zo een verrijking voor de hele buurt.”

Gisteren werd de samenwerking tussen Matexi, vzw Mozaïek en de provincie Oost-Vlaanderen in de bloemetjes gezet. Samen met een groep gemotiveerde ouders maken de drie partners werk van aangepaste woningen voor personen met een verstandelijke beperking. Jan Scheiris, directeur van Mozaïek vzw: “Mozaïek ondersteunt volwassenen met een verstandelijke beperking. Daarbij trekken we voluit de kaart van inclusief wonen. Maar in de zoektocht naar aangepaste woningen blijkt dat bestaande woningen vaak niet de ideale omstandigheden bieden. De nieuwe buurt van Matexi, vlakbij Mozaïek, is een ideale opportuniteit om aansluiting en uitbreiding te geven aan onze bestaande infrastructuur.”

Gedeputeerde Eddy Couckuyt looft de sociale cohesie

De drie gekoppelde woningen bestaan elk uit vier slaapkamers en een aparte woongelegenheid met eigen ingang. Alle bewoners beschikken over een eigen slaapkamer met douche. “Door drie kleinschalige woningen en drie aparte woongelegenheden aan elkaar te koppelen kunnen we voldoende zorg voorzien en creëren we toch een huiselijke sfeer”, verklaart Jan Scheiris, directeur Mozaïek. Elke woning staat op zichzelf, met de nodige gemeenschappelijke ruimtes zoals een keuken, leefruimte en eethoek, gemeenschappelijke badkamer, berging en tuin.

In het kader van de “Experimentele woonprojecten 2017” van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen ontving het project een subsidie van 72.000 euro. “Het project speelt in op een duidelijke maatschappelijke nood. Bijzondere doelgroepen vinden moeilijk of geen plaats binnen de reguliere woonmarkt. Initiatieven die hierop inspelen verdienen ondersteuning”, verklaart Eddy Couckuyt. Dat steuntje in de rug zal gebruikt worden voor de inrichting van de collectieve ruimtes in de woningen.

Eerste bewoners verwacht eind 2019

“In 2013 zaten we voor het eerst samen met Mozaïek. Nu, zo’n vijf jaar later, krijgt het project stilaan vorm en dat verheugt ons. Tegen het einde van 2019 zullen de drie woningen klaar zijn. Met een beetje geluk, kunnen de eerste bewoners de feestdagen meteen in hun nieuwe stek doorbrengen”, vertelt Huyghe van Matexi.

Gerelateerde artikels