Maak je afspraak op onze Kijkdag zondag 5 juli en ontdek met je eigen ogen jouw nieuwe thuis Maak je afspraak
Pers

Voormalig industrieterrein in Maaseik transformeert tot bruisende buurt

22 mei 2019

In Maaseik transformeert Matexi het voormalige industrieterrein van ATM tot een nieuwe, groene woonbuurt. Met deze herbestemming toont Matexi opnieuw zijn expertise als marktleider in binnenstedelijke herontwikkelingsprojecten.

Exterieur

Zogenaamde brownfields, vervuilde gronden, of leegstand opwaarderen en innoveren tot bruisende woonbuurten past in de tijdsgeest om duurzaam om te springen met de beschikbare ruimte. De reconversie van de buurt Heirweg in Maaseik past naadloos binnen deze bewustwording.

Een succesvolle samenwerking

Matexi sloeg voor het (her)ontwikkelen van de nieuwe buurt de handen in elkaar met Durabrik en AVS-Invest. Einddoel: het voormalige bedrijventerrein van ATM in Maaseik omvormen tot een aangename woonbuurt. De eerste toekomstige bewoners tekenen nu in op een woonst in deze nieuwe centrumbuurt.

Exterieur
Windmolen

100 jaar oud industrieterrein

ATM Maaseik specialiseerde zich destijds in hydraulische voertuigen en metaalconstructies, tot het bedrijf daar in 2010 mee stopte. Het haast 100 jaar oude industrieterrein van 3,8 hectare tussen de Heirweg, de Pieter Breughelstraat en de Hans Memlingstraat in het centrum van Maaseik lag er 4 jaar ongebruikt en verkommerd bij toen Matexi met het reconversieproject van start ging. We saneerden de bodem grondig en tekenden plannen uit voor een hedendaagse woonbuurt pal in het Maaseikse centrum.

Van zwaar vervoer naar kinderfietsjes

Haast even belangrijk als het wooncomfort was dat de site ook dienst moet doen als een publiek park. De buurt is bewust zo ontworpen dat ze een meerwaarde biedt voor de hele omgeving. “Omdat het project in de stadskern van Maaseik ligt, kan ze het stedelijk weefsel versterken. We creëren een groene long voor de hele buurt met speelpleintjes en voet- en fietspaden”, zegt Tom Van Becelaere van Matexi Limburg. “Het zware vervoer dat jarenlang doorheen het gebied reed, moet nu plaats ruimen voor kinderfietsjes.”

Leefcomfort en veilig verkeer

In het nieuwe woongebied vind je hedendaagse en stijlvolle appartementen en gezinswoningen terug, omringd door groene eilandjes. De energiezuinige woningen en appartementen zullen een thuis bieden aan singles, koppels en gezinnen. Met dit aanbod komt Matexi tegemoet aan de hoge vraag naar nieuwbouwwoningen voor jonge gezinnen in Maaseik. De nieuwe buurt is autoluw en geoptimaliseerd voor fietsers en voetgangers, maar voorziet toch een eigen parkeerplaats voor alle in- en omwonenden. Leefcomfort gaat hier dus hand in hand met verkeersveiligheid.

Nabijheid

De nieuwe buurt ligt op wandelafstand van scholen, sport en winkels en creëert ontmoetingsplekken waar het voor jong én oud aangenaam toeven is. En ook de wijdere omgeving is een troef. Maaseik is omringd door groene gordels waar fietsers en wandelaars hun hart kunnen ophalen. In het Grenspark Kempen-Broek, Nationaal Park Hoge Kempen of langs de oevers van de Maas waan je je op reis in je eigen achtertuin. Welkom in de buurt!

Bekijk het project Heirweg in Maaseik

Maaseik centrum

Gerelateerde artikels