Pers

Beperkte COVID-19 impact op Matexi’s jaarresultaten en goedgevulde pipeline voor toekomst.

08 februari 2021

Buurtontwikkelaar Matexi blikt terug op het jaar 2020: een bijzonder jaar waarin -ondanks de lockdowns- met 1.605 een nieuw recordaantal woningen, appartementen en bouwgronden werden verkocht, 1.205 woningen en appartementen werden opgeleverd en heel wat binnenstedelijke reconversieprojecten werden opgestart of gerealiseerd in zowel België als Polen.

Antwerp Tower in opbouw

Buurtontwikkelaar Matexi kan het jaar 2020 afsluiten met een record aan verkochte woningen, appartementen en bouwgronden. In totaal klokt de teller af op 1.605 verkochte units. 1.205 woningen en appartementen werden in 2020 opgeleverd. Dit zijn vergelijkbare cijfers met voorgaande jaar. Een beperkte impact van COVID-19, gecombineerd met een geplande tijdelijke daling van de activiteiten in Polen, brengt de omzet in 2020 op ei zo na 400 miljoen EUR.

“Fluctuaties in omzet zijn eigen aan de vastgoedsector. Het jaar 2019 werd gekenmerkt door verschillende grote deals in Polen, Luxemburg en België maar mede door COVID-19 werden in 2020 een aantal grote transacties uitgesteld. In Polen lag onze focus het voorbije jaar vooral op groei door acquisitie, op het versterken van het team en op het aantrekken van lokale financiering. De omzet van de Poolse activiteiten was, zoals voorzien, lager in 2020 en zal naar verwachting in 2021 de 50 miljoen EUR overstijgen,” legt Philip Goris, CFO van Matexi, uit.

Realisatie binnenstedelijke reconversieprojecten

Matexi kan trots terugblikken op uiteenlopende realisaties het voorbije jaar. Zo startte in Vilvoorde op de 4 Fonteinen site de bouw en de verkoop van het derde appartementsgebouw en van het schoolgebouw. In Antwerpen maakten de werken aan Antwerp Tower grote vorderingen en de opleveringen zullen in 2021 van start gaan. In Gent ging de voorverkoop en de werf van de herontwikkeling van de Leopoldskazerne van start. In Hasselt openden de winkels en de horeca in Quartier Bleu en werden de eerste 116 appartementen opgeleverd. In Aalst gingen de werken aan Pier Kornel over naar een volgende fase en werden de assistentiewoningen opgeleverd. In Jodoigne werd een polikliniek opgeleverd. In Diepenbeek startte de buurtontwikkelaar dan weer, samen met de gemeente, een proefproject waarbij inwoners en landbouwers gratis werfwater mogen tappen op een werf. Meer dan 10.000 liter grondwater per uur kan zo gerecupereerd worden.

Een extra 2.000 wooneenheden in de pipeline

De pandemie heeft het belang van een kwalitatieve woning in een aangename buurt met groen en buurtvoorzieningen nogmaals aangetoond. Een kwaliteitsvolle thuis in een aangename buurt met lokaal groen en voorzieningen is een basisbehoefte. Hiertoe bijdragen is de speerpunt van de strategie van Matexi. In 2020 werden nieuwe stedelijke projecten verworven, goed voor meer dan 2.000 wooneenheden, in onder meer Luik, Brussel, Warschau en Krakau. De pipeline aan toekomstige projecten geraakt hiermee verder aangevuld voor de komende jaren.

“Ik ben bijzonder fier en dankbaar voor de uitzonderlijke inzet, flexibiliteit, veerkracht en gedrevenheid van alle Matexi medewerkers in de moeilijke Covid-19 omstandigheden. We hebben in het bijzondere jaar 2020 ondanks alles mooie resultaten gerealiseerd en bijkomende financiële middelen klaargezet voor nieuwe acquisities in de toekomst. Het jaar 2021 en de jaren erop zien er positief uit met een omzet die structureel boven de 400 miljoen EUR zou moeten uitkomen, een verdubbeling ten opzichte van een 5-tal jaar geleden.” stelt Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi. “Matexi is een familiebedrijf met een lange termijn visie en een maatschappelijke focus op de ontwikkeling van aangename en duurzame woonbuurten.” aldus Hannecart.

Lagere kosten door terugbetaling obligatielening

Bovendien betaalde Matexi op 5 februari 2021 een achtergestelde obligatielening van 90 miljoen EUR terug. De terugbetaling van deze lening, die dateert uit 2014 en een rentevoet van 4,85% had, verlaagt substantieel Matexi’s jaarlijkse financieringskost.

Philip Goris: “De vlekkeloze terugbetaling van de obligatielening illustreert de financiële slagkracht van de onderneming. We zijn helemaal klaar voor de toekomst.”

Gerelateerde artikels