Pers

Pilootproject in Diepenbeek: inwoners kunnen vanaf vandaag gratis grondwater tappen op Matexi bouwwerf

07 september 2020

De gemeente Diepenbeek, buurtontwikkelaar Matexi en Werfwater stellen gratis bemalingswater ter beschikking aan inwoners. Dit op de bouwwerf ter hoogte van de Paul Piperslaan. Daar start Matexi de realisatie van een nieuwe duurzame buurt met 16 woningen en 24 appartementen rond een groene parkzone van 3.000m2. Om de bouwwerken in droge omstandigheden uit te voeren, pompt Matexi tijdelijk grondwater op. Dit ‘bemalingswater’ wordt ter beschikking gesteld voor hergebruik door inwoners, de gemeentediensten of plaatselijke landbouwers om zó minimaal mogelijk in de riool te lozen.

Burgemeester Rik Kriekels: “Ons klimaat wordt droger en duurzaam waterbeheer wordt dan ook een noodzaak in België. Diepenbeek heeft een klimaatplan, met als onderdeel het nuttig hergebruik van grond- of regenwater. Dankzij dit pilootproject kunnen we een deel van ons klimlaatplan effectief realiseren.”

Gert Petit, projectontwikkelaar bij Matexi: “Ook wij willen als bedrijf bijdragen aan een betere leefomgeving in de buurten die we realiseren. Dit door het inzetten op zachte mobiliteit, integraal waterbeheer, het bevorderen van de biodiversiteit en een doordacht gebruik van de natuurlijke rijkdommen en materialen. Daarom stelden we aan de gemeente voor om het bemalingswater van de bouwwerf te hergebruiken.”

“We gingen graag in op dit samenwerkingsvoorstel. Naast de inwoners van Diepenbeek zal ook de groendienst het grondwater gebruiken”, vult Schepen Hugo Leroux aan.

“Het water is géén drinkwater. Het is wel getest en bruikbaar om planten en grasvelden te besproeien”, informeert Sven Van Roy van Werfwater. “Zo kunnen we samen één van de meest levensnoodzakelijke producten recupereren, opnieuw in omloop brengen en de heersende droogte overwinnen.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is enthousiast over het project: “Water is tegenwoordig ons blauwe goud. De Vlaamse regering wil Vlaanderen met haar Blue Deal weerbaarder maken tegen droogte en dat vergt inspanningen van de overheid, van de industrie, van de landbouw, van projectontwikkelaars, kortom: van iedereen. Dat hier in Limburg het voortouw genomen wordt om bemalingswater uit bouwputten zinvol te gebruiken kan hopelijk anderen inspireren om hetzelfde te doen. Zo maken we van bouwputten blauwe goudmijnen.”

Praktische informatie

Het grondwater wordt verzameld in een buffercontainer met aan de straatzijde enkele kranen. Vanaf vandaag tot eind november kunnen inwoners, groendiensten of plaatselijke landbouwers tussen 8u en 18u via de kraan grondwater tappen. Dat water is géén drinkbaar water, ook al is het geur- en kleurloos. Het bevat bv. te veel ijzer. Het is dus niet geschikt voor gebruik tijdens het koken of in zwembaden. Wél kan je het gebruiken om de planten en gewassen in je tuin te wateren.

Respecteer tijdens het tappen van grondwater altijd de 1,5 meter afstand.

Over de nieuwe duurzame buurt aan de Paul Piperslaan

Met 11 woningen, 5 vrije bouwgronden en 2 kleinschalige appartementsgebouwen van telkens 12 appartementen realiseert Matexi een nieuwe duurzame en autoluwe buurt op wandelafstand van het centrum Lutselus te Diepenbeek. Centraal in de buurt komt een groene parkzone van 3.000m² als rust- & ontmoetingsplek. De bouwwerken zijn inmiddels gestart. Vanaf het voorjaar 2022 verwelkomt de buurt haar eerste bewoners. Meer info op www.matexi.be/diepenbeek

Over Matexi

Sinds 1945 biedt Matexi aan iedereen de kans om een betaalbare, duurzame en kwaliteitsvolle woning aan te schaffen. Onder het motto “Welkom in de buurt” wil Matexi met elk project bijdragen tot buurten die inspireren om samen meer van het leven te maken. Matexi heeft kantoren in elke Belgische provincie, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in het Groothertogdom Luxemburg en in Warschau (Polen). Met 360 medewerkers ontwikkelt Matexi momenteel 429 buurten in 290 steden en gemeenten.

Met een totale omzet van 486 miljoen EUR realiseerde Matexi in 2019 een forse omzetgroei van 20% tegenover het voorgaande jaar. In de voorbije vijf jaar is de omzet van de onderneming meer dan verdubbeld: van 229 miljoen EUR in 2014 naar 486 miljoen EUR in 2019. Vorig jaar leverde de buurtontwikkelaar 1.423 wooneenheden op, waarvan 697 woningen en 726 appartementen, en verkocht daarnaast ook 164 percelen bouwgrond. Sinds haar oprichting realiseerde Matexi meer dan 41.000 woningen, of grosso modo het aantal woningen van steden als Kortrijk of Mechelen.

Als markleider wil Matexi afdoende antwoorden bieden op evoluties en uitdagingen in de woningmarkt. Met projecten als ’t Groen Kwartier (Antwerpen, reconversie van militair hospitaal tot multifunctionele buurt), Antwerp Tower (reconversie van kantoortoren tot multifunctionele woontoren met 26 bouwlagen), Leopold Views (Evere, reconversie van kantoortoren tot woontoren met 201 appartementen), Leopoldskazerne (Gent, reconversie militair complex tot nieuwe stadsbuurt), Béton Lemaire (Ottignies, reconversie van industriële site tot nieuwe woonbuurt), Quartier Bleu (Hasselt, aanleg van nieuw stadsdeel aan het water), I-Dyle (Genappe, eerste ‘eco-quartier’ in Wallonië) en Kolska od Nowa (Warschau, ontwikkeling appartementencomplex) neemt Matexi het voortouw wat betreft grote binnenstedelijke ontwikkelingen en reconversie met aandacht voor sociale inclusie en duurzaam bouwen. Voor meer informatie kan je terecht op www.matexi.be/pers

Over Werfwater

Zeker in tijden van droogte is er een enorm tekort aan water. Het feit dat er zoveel werfwater verloren gaat, is daarom een groot maatschappelijk probleem. Daarom wil Werfwater het hergebruik van bemalingswater stimuleren. We recycleren hiermee het reeds bestaande water dat anders rechtstreeks de riolering en dus de zee ingaat. IT-bedrijf Lemon Companies en partnerbedrijf Switchrs, een innovatiebureau voor circulaire economie, hebben de handen in elkaar geslagen om het platform werfwater.be voor het hergebruik van bemalingswater te lanceren. Het platform zal aanbieders van water (denk aan werven) in contact kunnen brengen met partijen die water nodig hebben (denk aan boeren, brandweer, milieudiensten ... ). Dit is volgens ons een unieke kans om via een positief project directe impact te hebben op een maatschappelijk probleem. Vanuit werfwater.be geloven we sterk dat mits de juiste partijen aan boord we dit ook op korte termijn succesvol kunnen maken. In eerste instantie bestaat de website uit een landingspagina waar vraag en aanbod in kaart worden gebracht, gebruik makend van ons gezamenlijke netwerk. In een tweede fase wordt de ontwikkeling van het platform opgezet. In een derde fase willen de initiatiefnemers ook slimme opslagcontainers ontwikkelen met IOT-oplossingen. Daarvoor zijn ze al met enkele steden in gesprek.

www.werfwater.be/diepenbeek

Gerelateerde artikels