Verhalen uit de buurt

Vernieuwde Kouterdreef in Gent wordt hippe winkelstraat

22 januari 2018

Een prachtig woonproject achter de historische gevels én een nieuwe, breder gemaakte winkelwandelstraat. Kouterdreef in Gent is een geslaagd binnenstedelijk herwaarderingsproject, dat nieuwe bewoners en mooie boetieks aantrekt.

Gent Kouterdreef Matexi

Samenwerking

Stadskernvernieuwing houdt meer in dan de ontwikkeling van huizen en appartementen in binnenstedelijk gebied. Ontwikkelaars werken samen met lokale besturen, architecten, ingenieurs, experten en retailers om het stadsdeel naar een hoger niveau te tillen en nieuw leven in te blazen. Kouterdreef in Gent is zo’n mooi voorbeeld.

Buurtontwikkeling

Bij Matexi willen we met onze projecten bijdragen tot een betere kwaliteit van de volledige buurt. Daarom realiseren we niet alleen woningen en appartementen, maar ook andere aspecten van een goede buurt, zoals pleintjes, speelruimtes, groenzones, fietsassen, wandelpaden, enzovoort. Goede voorzieningen zijn eveneens belangrijk: een nieuwe Matexi-buurt is een stimulans voor de verbetering van de volledige buurt, met meer voorzieningen – zoals een bushalte, een crèche of een nieuwe bakker.
Een nieuwe Matexi-buurt is een stimulans voor de verbetering van de volledige buurt

Winkels in de stad houden

Matexi zet de jongste twintig jaar almaar meer in op binnenstedelijke buurtontwikkeling. Voorbeelden zijn talrijk: Lamot in Mechelen, ’t Groen Kwartier in Antwerpen, Leopold Views in Evere, Quartier Bleu in Hasselt, Het Laere in Roeselare, Faubourg de Namur in Nijvel, … Daarbij rijst telkens een zeer actuele vraag: hoe houden we winkels in de stad en de buurt of hoe brengen we ze ernaar toe, zodat de hele omgeving levendig wordt, ook na sluitingstijd van de kantoren?

Geen toeval

Het spraakmakende project van de Kouterdreef in Gent is geen toevalstreffer, dit is het resultaat van een doelgericht plan om er een gezellige winkelwandelstraat van te maken die aansluit op de ‘betere’ winkelbuurt van de Brabantdam, Kalandenberg, Koestraat en Kortedagsteeg. De Kouterdreef wordt fysiek breder, de vitrines krijgen zo meer licht. Boetieks die in het prestigieuze project zouden passen reageerden enthousiast: River Woods, Tommy, CK underwear, Gant, Juttu, Ralet.

Imagoversterkend

Hippe foodmarket Cru en het trendy eethuis Cuit (van Colruyt Group), met hun aanbod verse en pure voeding met hoge belevingswaarde, versterkt het imago van Gent als stad voor foodies. Zo ontstaat een levendige winkelbuurt waar mensen ’s morgens of ‘s middags of na het werk terecht kunnen voor een ontbijt, lunch of een aperitiefmoment en waar de bewoners van de stad ook lekkers op maat komen halen. De Kouter wordt een levendig plein, met een goede afwisseling tussen residenties, banken, kantoren en winkels.

Koopzondagen

De foodmarket blijft geregeld open op feestdagen of tijdens koopzondagen, niet toevallig is het dan ook bloemenmarkt en is er een oesterbar op de Kouter. De nieuwe hedendaagse voorzieningen passen perfect op deze locatie.
De komst van een hippe foodmarket met een hoge belevingswaarde versterkt het imago van Gent als stad voor foodies

Bedrijvige kernen

Dergelijke kruisbestuiving is net de bedoeling van het project ‘bedrijvige kern’ van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Mien Gillis, experte retail bij Unizo: “Een samenwerking tussen de lokale besturen, handelaars en vastgoedontwikkeling is nodig. Zij kunnen de regie in handen nemen om ‘bedrijvige kernen’ tot stand te brengen. Dat is nodig om de leegstand tegen te gaan en winkels in de stad te houden.’’


Gerelateerde artikels