Verhalen uit de buurt

Maak uw huis winterklaar - Matexi

11 januari 2016

Maak uw huis winterklaar

Dakgoot

Regen, weer en wind: uw dakgoot krijgt het soms hard te verduren. U doet er daarom goed aan om ze minstens 1 keer per jaar goed schoon te maken. Dat doet u best aan het einde van de herfst, wanneer er geen bladeren meer van de bomen vallen.

  • Verwijder het grove vuil met een houten schraper of tuinschep.
  • Spuit met de tuinslang water in de goot om de laag slib die achterblijft te verwijderen.
  • Boen de goot daarop met een harde borstel.
  • Eventueel kan u de dakgoot nog extra beschermen met een speciale coating.

Om te voorkomen dat de afvoerbuis verstopt raakt, kan u in de dakgootopening een kunststofrooster plaatsen. Een metalen rooster is af te raden. Na een aantal jaren begint het te roesten en breekt het in stukken. Die stukken komen dan terecht in de afvoerbuis en kunnen verstoppingen veroorzaken. Opgepast: gebruik voor een zinken dakgoot nooit een staalborstel. Als in de dakgoot stukjes staaldraad achterblijven, kan een elektrolytische werking tussen staal en zink gaatjes veroorzaken.

Schoorsteen

Om in orde te zijn met uw verzekering, moet u elk jaar uw schoorsteen door een erkende schoorsteenveger laten schoonmaken. Op die manier vermijdt u brand in de schouw of kooldioxide in het huis.

Na het jaarlijks onderhoud kan u gemakkelijk zelf uw schoorsteen schoonvegen. Zo blijft de luchtdoorstroming optimaal en kan u heel wat energie besparen.

Radiatoren

Goed ontluchte radiatoren hebben een beter rendement. Voelt uw radiator onderaan warm en bovenaan koud aan? Dan is het tijd om uw radiator te ontluchten.

  • Ontkoppel de aan- en afvoerleiding van de radiator en sluit de thermostatische kranen.
  • Plaats een emmer onder de radiator om het water op te vangen
  • Open de ontluchter in tegenwijzerzin. Als u de radiator recent hebt gekocht, kan u dat met een schroevendraaier. Anders heeft u een speciale sleutel nodig.
  • Sluit de ontluchter zodra het water weer begint te lopen.

Laat uw verwarmingsinstallatie ook controleren: roetresten en een slechte afstelling bezorgen u een extra kost van 5 % op uw energiefactuur. En zo vermijdt u pannes aan uw verwarmingsinstallatie tijdens de koudste periode van het jaar.

Ramen

Ramen in slechte staat laten veel koude lucht binnen. Controleer ze dus grondig. Besteed extra aandacht aan de dichtingen. Beschadigde dichtingen kan u zelf gemakkelijk - en goedkoop - vervangen.

  • Neem de dichtingen weg met een mes.
  • Wrijf over het oppervlak met een doek die doordrenkt is met verfverdunner.
  • Breng de nieuwe dichtingen aan.

Smeer ook de scharnieren met olie in zodat u de kamers makkelijk kan verluchten tijdens de winter. Een goed verlucht interieur warmt sneller op en vraagt minder energie voor hetzelfde warmtecomfort. Denk er ook aan om uw ramen te lappen zodat u ook tijdens de winter optimaal van de zonnestralen kan genieten.

Maak uw tuin winterklaar

Gras

In de winter laat u best uw gras iets langer staan dan in de andere seizoenen. Op die manier is uw gras onderaan beter tegen de koude beschermt.

Onkruid

Onkruid dat overwintert, komt in het voorjaar vaak erger terug. Wied uw onkruid dus voor de winter aanbreekt. Om op zeker te spelen, doet u het afval best in de groencontainer.

Opruimen

Ruim de tuin goed op. Let erop dat nergens gereedschap blijft slingeren. Berg metalen gereedschap droog op om roest te vermijden.

Planten

Planten geeft u best water net zolang tot het gaat vriezen. Bij vorst hebben ze dan genoeg zuurstof. Planten die gevoelig zijn aan koude, kan u beschermen door stro op de bodem rondom de plant te strooien. Hierdoor komt er geen sneeuw op de bodem en blijft het iets warmer.

Share: