Campagne du Petit Baulers

Project in de kijker
Campagne du Petit Baulers in Nijvel is een gezellige buurt in een bloeiende, dynamische stad. Matexi bouwt er op dit moment 600 comfortabele, duurzame appartementen en huizen, omringd door veel groen en water. Op een boogscheut van het centrum en dicht bij Brussel. Vlakbij het historisch centrum van Nijvel, waar bouwgrond schaars is, werkt Matexi aan een nieuw, wondermooi project met een 600-tal appartementen en huizen: open, halfopen en gesloten bebouwingen. Een divers aanbod woningen voor jong en oud, die eind 2018 helemaal klaar moeten zijn. De woonunits zijn gelegen aan de rand van de stad, zodat de nieuwe site een overgang vormt tussen stad en platteland.
Matexi huis in Nuvelles Campagne du petit baulers
Matexi huis in Nuvelles Campagne du petit baulers

Met aandacht voor urbanisme

Voor de ontwikkeling van dit project zijn we vertrokken van de Charette-methode. Het masterplan werd in 2001 opgemaakt door een internationaal team van stedenbouwkundigen, architecten, lokale en politieke instanties en andere belanghebbenden. Bij het uittekenen van de krijtlijnen, hielden ze rekening met het behoud van het landelijke karakter van Le Petit Baulers, de beeldkwaliteit, de interactie tussen stad en landschap, het structureren van de ruimte door het ontwerp van openbare wegen …

Duurzaamheid als prioriteit

Voor het ontwerp van de woningen werd gekeken naar de typische, Waals-Brabantse architectuur, terwijl de appartementen merkbaar moderner zijn. De ruimtes die uitgetekend werden, zijn in harmonie met elkaar, maar hebben toch een verschillende identiteit. Trouw aan onze filosofie, zet Matexi opnieuw sterk in op duurzaamheid. Alle woningen zijn energiezuinig gebouwd, in lijn met de strengste normen qua ventilatie en isolatie en met aandacht voor biodiversiteit. Zo is elke wooneenheid bijvoorbeeld uitgerust met een regenwaterput van 7500 liter.

Matexi huis in Nuvelles Campagne du petit baulers
Matexi huis in Nuvelles Campagne du petit baulers

Voldoende openbare voorzieningen

Het nieuwbouwproject ‘Campagne du Petit Baulers’ wil zoveel mogelijk inspelen op de hedendaagse noden en wensen van de inwoners. Daarom is ruim 20 procent van de site bestemd voor publieke ruimte. Concreet zijn dat winkels en allerhande openbare voorzieningen zoals sportterreinen, speeltuintjes, groene assen én een functioneel waterbekken dat ontworpen is als parkzone. Daarnaast wordt er geanticipeerd op verkeershinder door de aanleg van fiets- en wandelpaden, wegen met een verkeersremmend karakter en voldoende verkeersvrije, groene zones. Ook al ligt de nieuwe site vlakbij de oprit van de autosnelweg: je merkt er niets van de verkeersdrukte.

Gerelateerde artikels