Matexi

Een nieuwbouw kopen: dit zijn de 7 stappen naar je nieuwe thuis

29 augustus 2022

Je gaat een nieuwbouw kopen. De kogel is door de kerk. Of het nu je eerste woning als koppel is, je net een carrièreswitch hebt gemaakt of de gezinssituatie verandert: er zijn altijd verschillende stappen die je doorloopt. En dat zorgt meer dan eens voor heel wat zorgen. Zeker bij jonge mensen. Bij ons is het parcours van een nieuwbouw kopen echter overzichtelijk. En een aantal formaliteiten kunnen ook digitaal, handig! Na deze zeven stappen heb je de sleutel van jouw nieuwe thuis in handen. 

1. Je nieuwbouw kopen is: eerst het budget bepalen 

Bepaal je budget. Daarmee begint namelijk alles, als je een nieuwbouw kopen wil. Je budget bepalen doe je door je verschillende bronnen van centen te raadplegen. Denk maar aan je spaarrekening, een lening en eventueel de opbrengsten bij het verkopen van je huidige woning. Ga daarbij naar de bank en laat je door een financieel expert adviseren. Samen bepaal je hoeveel je kan en mag lenen, om zo je nieuwbouw te kopen. En heb je daarnaast een woning die je wil verkopen? Informeer je dan ineens ook over een overbruggingskrediet en laat je woning schatten. Om het je daarbij gemakkelijk te maken, brachten wij alvast de kostprijs van een nieuwbouw voor je in kaart.

De vraag die je je ook moet stellen is: hoeveel geld wil je achter de hand houden, als buffer voor mogelijke extra kosten in je dagelijkse leven? Er zijn namelijk onverwachte zaken, zoals je auto die het begeeft. Maar ook kosten zoals het kadastraal inkomen, die op voorhand te berekenen zijn. 

2. Vervolgens kies je de buurt uit

Eens je budget is bepaald, kan je verder aan de slag richting een nieuwbouw kopen. Hou het budget in het achterhoofd en snuister door verschillende immosites. Ga specifiek op zoek in de regio waar jij jezelf ziet wonen. Denk daarbij ook aan zaken zoals de bereikbaarheid met de wagen of via het openbaar vervoer. En in welke mate je dichtbij winkels, scholen of bijvoorbeeld een recreatiegebied wil wonen.

Valt tijdens je zoektocht je oog op een warme Matexi-buurt? Dan is het eigenlijk heel simpel. Neem contact op met de Sales Consultant van je favoriete nieuwbouwproject. Dat kan via e-mail of gsm. Hij of zij loodst je naadloos door de volgende stappen van het nieuwbouw kopen. Je ontvangt meer informatie per e-mail, zoals de brochure en plannen voor het huis of appartement dat je interesseert.

Kom je nieuwe, warme thuis gerust ook al eens van dichtbij bekijken. Snuffel rustig rond en verken je nieuwe, afgewerkte buurt in alle rust. Trek de lades een keer open en bekijk alle hoekjes en kantjes in detail. Al je vragen zal onze Sales Consultant op dat moment ook beantwoorden. En is de buurt waar je een nieuwbouw koopt nog niet klaar? Dan nemen we je mee voor een werfbezoek, of naar een afgewerkte buurt. Jij kiest. 

3. Een optie nemen: een belangrijke stap bij het nieuwbouw kopen

De puzzelstukken vallen in elkaar. Je wil deze nieuwbouwwoning niet aan je neus voorbij laten gaan. Dan is een optie nemen de volgende logische stap in het nieuwbouw kopen. Zo ‘reserveer’ je je droomwoning als het ware, voor maximaal 14 dagen. Intussen bezorgt de Sales Consultant je belangrijke zaken, zoals het lastenboek en de verkoopovereenkomst. Op die manier kan je alles grondig nagaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het nieuwbouw kopen. In het lastenboek vind je alles: van het budget voor de inrichting, tot het schrijnwerk en de technische en elektrische installaties die voorzien zijn. Je weet zo bijvoorbeeld welke verwarmingsinstallatie de vakmensen zullen plaatsen. En hoeveel geld er is voorzien voor je keuken en badkamer.

Je wil doorgaan met het nieuwbouw kopen? Dit heet in vaktermen een ‘optie lichten’. De verkoper stelt het compromis op, plant een afspraak met je in of laat je het compromis alvast digitaal aanvullen. Je komt bij ons langs op kantoor, wanneer dat voor je past. Je nieuwbouw kopen gaat zo een nieuwe fase in: je ondertekent het compromis en betaalt binnen de vijf dagen het voorschot via overschrijving. Dit voorschot bedraagt vijf procent van de prijs van je nieuwbouwwoning.

4. En dan: inrichten maar! 

Hoe ziet jouw droomhuis er aan de binnenkant uit? Onze Customer Advisor neemt contact met je op en plant een eerste afspraak in, fysiek of digitaal. Een nieuwbouw kopen is namelijk één ding, maar het is ook belangrijk om een beeld te krijgen van hoe jij jouw nieuwe thuis ziet. Welke tegels wens je, wil je een bad of douche en ga je voor een donkere of lichte keuken? De keuze is volledig aan jou! 

De Project Engineer zet je daarbij aan het werk en stuurt je op pad langs de showrooms. Als je dat zelf wil natuurlijk. Daarna ga je terug naar hem of haar, om je keuzes vast te leggen.

5. De akte ondertekenen: de bezegeling van het nieuwbouw kopen

De notaris heeft je akte klaar en je mag deze (digitaal) gaan tekenen. Hierdoor word jij officieel de eigenaar van je nieuwe thuis. Als deze echter nog niet volledig af is, hoef je nog niet alles te betalen. Wat dan wel? Wel, de volgende drie zaken:

  • het grondaandeel (en de registratierechten hierop: 12%)
  • het deel dat wel al gebouwd werd (en de btw hierop: 21%)
  • jouw aandeel in de infrastructuur (en de btw hierop: 21%)

Stel dus dat op het moment van de ondertekening bij het nieuwbouw kopen enkel de ruwbouw klaar is. In dat geval betaal je op dat moment enkel je grondaandeel, de infrastructuur en de ruwbouw, plus 21% btw. Toch lees je vaak zaken over nieuwbouw 6%? Betaal ik nu 6% of 21%? Op een later moment vereffen je de rest in schijven, volgens de voortgang van de werken.

6. De voorlopige oplevering 

Er wordt verder gebouwd aan jouw nieuwe thuis. En in de tussentijd kom jij langs voor een werfbezoek. Als jouw nieuwbouwwoning klaar is, spreekt de Project Engineer met je af voor de voorlopige oplevering. Tijd om te controleren of jouw toekomstige thuis aan de vooropgestelde verwachtingen voldoet, toen je de nieuwbouw kocht. Daarbij stel je een lijstje op met de zaken die ondanks alles niet 100% in orde zijn. Dit zijn alle zichtbare gebreken, zoals krassen op ramen en tegels die niet goed liggen. De aannemer heeft dan een jaar de tijd om alles pico bello op te lossen. Daarna vindt pas de definitieve oplevering plaats.

7. Woohow! Je kan naar je nieuwbouw verhuizen

Het is eindelijk zover: je krijgt de sleutel in handen en kan verhuizen naar je nieuwe nieuwbouwwoning. Nu is het aan jou: tijd om van je huis een thuis te maken en de warme buurt verder te leren kennen. En ontdek je toch nog ergens een constructiefout, in de loop der jaren? Geen zorgen: je bent namelijk tien jaar lang gedekt, dankzij de aansprakelijkheid. Thuiskomen voelde nog nooit zo goed!

Gerelateerde artikels