Matexi

Hoe maak je steden en buurten leefbaarder voor de mensen die erin wonen, werken en leven?

01 juli 2021

Voor Matexi is een thuis – woning of appartement – veel meer dan vier muren en een dak boven je hoofd. Het is ook een plek in een goed bereikbare en aangename buurt die positief inspireert om samen meer van het leven te maken. Die visie delen we met David Sim, creative director bij Gehl Architects in Denemarken, die met een people-first stedelijke ontwikkelingsstrategie en met een diepgaande ontwerpkennis streeft naar meer evenwichtige gezonde en duurzame buurten. 

Sim schreef het boek "Soft City: Building Density for Everyday Life", waarin hij de grote uitdagingen voor stedenbouwkundigen van de 21e eeuw beschrijft, en oplossingen en handvaten aanreikt om steden niet alleen efficiënter, maar vooral ook leefbaarder te maken voor de mensen die erin wonen en leven. Aan de hand van concrete voorbeelden, én een maquette van Lego, legt hij zijn visie uit in twee inspirerende video's! 

Een van de grote uitdagingen voor stedenbouwkundigen en buurtontwikkelaars van de 21e eeuw is de urbanisatie, vertelt Sim. Het feit dat we dichter moeten bebouwen, dat we meer appartementen, meer huizen voor meer mensen moeten bouwen is eng. Hoe kan je dit waarmaken, en toch een buurt creëren die nog steeds menselijk en comfortabel aanvoelt?
Empty

"Je moet niet hoog bouwen om een dichte bebouwing te krijgen. Veel dorpen zijn dichter bebouwd dan modernistische buurten met hoogbouw. De dichtheid is anders, en het kan op een menselijke schaal. Hoe je de gebouwen vervolgens bij elkaar zet, dát is belangrijk om een goede buurt te creëren. Een van de simpelste dingen die je kan doen bij ontwerpen is een besloten binnenplaats creëren. In een buurt waar alle huizen kriskras door elkaar staan, trekt elk individu naar binnen. Want waar mag je wat doen? Een binnenplaats maakt dat duidelijk. De openbare kermis, die blijft buiten, terwijl tuinieren, zonnebaden en andere vormen van ontspanning perfect kunnen in de binnenplaats. Het gevolg: mensen komen graag naar buiten, en er is plaats voor ontmoeting en sociale relaties", aldus David Sim.

Als we slim zijn, bouwen we ook op een schaal die een beter microklimaat geeft, is de mening van David Sim. "De klimaatverandering, al noem ik het liever "leven met het weer", zal voor stedenbouwkundigen een steeds grotere uitdaging worden. Maar de oplossing is eenvoudig. Als je je ontwerp minder winderig kan maken, minder koud in de winter, en wat koeler in de zomer, dan bouwen we pas echt om een buurt leefbaar te maken voor de mensen die erin wonen."

Empty

Tot slot is ook mobiliteit een belangrijk aspect om mee te werken, vindt David Sim. Er worden steeds meer wegen aangelegd, maar toch wordt het verkeer er niet beter op. Hoe verbeteren we de mobiliteit op een menselijke manier? De oplossing is volgens Sim niet het transport, maar wel de bereikbaarheid. Door in te spelen op meer voorzieningen op wandelafstand, voorkom je de noodzaak voor extra rijstroken of meer verkeer. "In Parijs spreken ze van de "15 minute neighbourhood". Wel, ik hou nog meer van een 5 minuten-, of zelfs 2 minuten buurt. In een aangename, slimme buurt bevindt alles zich op wandelafstand. Het mag slechts 2 minuten kosten om naar de bakker te gaan, 30 seconden om in het groen te vertoeven. Die korte afstanden maken een stad of buurt veel leefbaarder, veel gemakkelijker. En zo krijg je een zachte, gezonde stad, waar het fijn is om te leven en te werken, en waar de ontmoeting met anderen voorop staat."

Gerelateerde artikels