Matexi nieuws

‘ t Groen Kwartier uitgeroepen tot het ‘Beste Woonproject’

19 juni 2018

Wie ooit ’t Groen Kwartier in Antwerpen bezocht, wist het al, en nu is het ook officieel: deze Matexi-buurt is het beste woonproject van 2017. Dat zegt de jury van de RES-awards, de Oscars voor kwalitatieve vastgoedontwikkelingen.

’t Groen Kwartier op de site van het voormalige Militair Hospitaal is een schoolvoorbeeld van een binnenstedelijke stadsontwikkeling die een meerwaarde biedt aan de hele buurt. Midden in de stad, in een autovrij historisch park van 8 hectare, is wonen, werken, winkelen, ontspannen en ontmoeten er met elkaar verenigd.

Exterieurbeeld 't Groen Kwartier
Exterieurbeeld 't Groen Kwartier

Goed wonen, goed leven

’t Groen Kwartier ligt tussen de Lange Leemstraat, de Marialei en de Boomgaardstraat. De jury prees de innoverende manier waarop Matexi waardevol erfgoed herwaardeert. Kernwoorden voor het succes: herwaardering van de historische gebouwen, behoud van de oude bomen, nieuwe fiets- en wandelassen, ondergronds parkeren, gemeenschappelijke groene pleinen en een goede mix van bewoners, zowel qua leeftijd als sociale achtergrond. Over één ding is iedereen die er woont het eens: het is er fantastisch, er heerst rust en creativiteit en het is een ontmoetingsplek met een ziel. Samen organiseren de bewoners barbecues, petanquetoernooien, buurtfeesten en ze maken zelfs een buurtkrant.

Van stadskanker tot unieke woonbuurt

In 1993 sloot het militair hospitaal de deuren en raakten de gebouwen in verval. Tussen 2008 en 2017 realiseerden Matexi en Vanhaerents Development in een publiek-private samenwerking met het stadsontwikkelingsbedrijf AG Vespa, 404 wooneenheden. Een mix van trendy lofts in de historische gebouwen, nieuwbouwappartementen en gezinswoningen. In de oude kapel huist het prachtige tweesterrenrestaurant ‘The Jane’ en binnenkort opent in het voormalige klooster een hotel.

Antwerpen Groen Kwartier VKP

Het betreft een schitterend wooncomplex, deels nieuwbouw en deels renovatie van een oud militair hospitaal.
Er is heel veel oog voor het oude patrimonium, voor natuur en groen en voor duurzaamheid
”, verduidelijk de jury haar keuze.
Antwerpen Groen Kwartier

Wonen op de binnenste buiten

De jury was ook bijzonder gecharmeerd door het groene en autovrije karakter van de site. Verspreid over het domein zijn er tuinkamers, groene pleintjes, nieuwe brede fiets- en wandelpaden en meer dan 350 bomen. ’t Groen Kwartier is een groene oase van rust en ruimte midden in de drukke stad.

Internationaal toonaangevend project

Het project nadert zijn voltooiing en deze geslaagde stadsontwikkeling is een voorbeeld voor vele professionals uit heel Europa. Het ontwerp is een samenwerking tussen de architecten Beel & Achtergael, 360Architecten en Collectief Noord.

Meer informatie vind je op www.groenkwartier.be.

Antwerpen Groen Kwartier


Gerelateerde artikels