Matexi nieuws

Hiep hiep hoera! Sociaal tewerkstellingsproject CERES bestaat 5 jaar

04 juli 2017

Vijf jaar geleden verkreeg Matexi de erkenning als inschakelingsbedrijf en hield het CERES boven de doopvont. Mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt krijgen binnen dit team de kans om de draad weer op te nemen en de opstap te maken naar de reguliere arbeidsmarkt.

Matexi stelt vooral hooggeschoolde medewerkers tewerk. Het bedrijf stelde zich de vraag hoe het iets kon doen voor mensen die laag opgeleid zijn en het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Matexi wil zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen en daarom ook meewerken aan een inclusieve samenleving en aan duurzaam ondernemen.

In 2012 vroeg en kreeg Matexi de erkenning als inschakelingsbedrijf. Dat staat voor bedrijven die kansengroepen een tewerkstelling garanderen met begeleiding en opleidingen en dat in een omgeving van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

CERES werd de naam van een team van arbeiders dat het onderhoud van de buurten en de gronden aanpakt, de kijkwoningen onderhoudt en de woningen schoonmaakt voor oplevering. In dit traject leert het team onder meer hoe je veilig moet werken met machines, welke producten je in welke context gebruikt, hoe je verantwoordelijk en stipt leert werken.

Het eerste team, dat vanuit Waregem werkt, kreeg al snel de hulp van een tweede en van twee bijkomende ploegen: eentje in Waals-Brabant (CERES-Zuid) en sinds 2014 ook een ploeg in Vilvoorde (CERES-Noord). Nu werken er 17 arbeiders bij CERES. Zij komen bij Matexi via bemiddeling met het OCMW en hun traject bij Matexi duurt ongeveer een jaar. Daarna zouden ze voldoende skills en verantwoordelijkheidszin opgebouwd moeten hebben om weer stappen te zetten op de gewone arbeidsmarkt. De naam CERES is niet voor niets een verwijzing naar de Romeinse godin voor de akkerbouw, in het bijzonder het graan. De idee achter CERES is dat we een zaadje planten om later iets moois te oogsten.

Rik Cannaert was van het eerste uur de drijvende kracht achter het project CERES. Na een lange carrière van 40 jaar is Rik in de mogelijkheid om op brugpensioen te gaan vanaf het bouwverlof. Matexi dankt hem voor zijn inzet en het mooie werk van de afgelopen vijf jaar en wenst hem een fijne tijd toe. CERES komt nu onder het vaandel van CC Construction. De dagdagelijkse leiding van de ploegen zal in handen liggen van de vier ploegbazen per regio: Leander Cannaert en Wannes Sonneville (teams in Waregem), Eddy Polspoel (CERES-Noord) en Philippe Page (CERES-Zuid).Gerelateerde artikels