Matexi nieuws

Buurtontwikkelaar Matexi rondt kaap 1.500 woningen

20 januari 2017

Waregem, 20/01/2017 – Matexi zette in 2016 voor het derde jaar op rij een record neer. De buurtontwikkelaar verkocht vorig jaar 1.516 woningen en appartementen. Daarmee werd nu al de langetermijnambitie waargemaakt die Matexi enkele jaren geleden voor ogen had: de kaap van 1.500 wooneenheden ronden. In vergelijking met drie jaar geleden steeg het aantal verkochte woningen met 80%. De totale omzet bedroeg in 2016 310 miljoen euro.

pers

Matexi kan tevreden terugkijken op 2016. Met een totale omzet van 310 miljoen euro wist de grootste residentiële ontwikkelaar van het land weer een sterk resultaat neer te zetten. In totaal verkocht Matexi 1.516 woningen en appartementen. Daarmee haalde het nu al de lange termijndoelstelling die het enkele jaren geleden voor ogen had: de woningproductie verdubbelen tot 1.500 à 1.600 woningen.

“Groei is nooit een doel op zich geweest. Groei is voor ons vooral het bewijs dat onze klanten enthousiast zijn en dat onze buurten beantwoorden aan de behoeften van de bewoners,” zegt CEO Gaëtan Hannecart.

“De verkoop groeide van 842 woningen en appartementen in 2013 naar 1.085 in 2014 en 1.323 in 2015 tot 1.516 in 2016. De helft daarvan waren appartementen. In België is dat segment gegroeid met 20% ten opzichte van 2015. Dat is voornamelijk het gevolg van het verderzetten van onze strategie van binnenstedelijke herontwikkeling,” zegt COO Rik Missault.

Binnenstedelijke herontwikkelingen

In eigen land zet Matexi stevig in op binnenstedelijke projecten en herontwikkeling van kantoorgebouwen en verlaten bedrijfssites zoals Leopold Views (Evere), Quartier Bleu (Hasselt), Antwerp Tower (Antwerpen), Faubourg de Namur (Nivelles), 4 Fonteinen (Vilvoorde), ’t Lycée (Tienen), Pier Kornel (Aalst), Kouterdreef (Gent), De Naeyer (Willebroek), Tivoli (La Louvière) en Dungelhoeff (Lier). Daarbij wil het de kennis en ervaring die het decennialang verworven heeft op vlak van ruimtelijke ordening, architectuur, betaalbaar wonen en duurzaamheid optimaal inzetten en voormalige stadskankers omvormen tot levendige buurten.

“Stedelijke reconversie zal verder aan belang toenemen de volgende jaren. Het is een cruciaal instrument voor de uitbreiding en vernieuwing van het verouderde Belgische woningbestand en het past perfect binnen de huidige tijdsgeest om zorgvuldiger om te springen met de beschikbare ruimte. We moeten er echter wel voor zorgen dat complexe stedelijke herontwikkelingen betaalbaar blijven om de woondruk op het buitengebied te verminderen. Dat kan door ook aan klanten van projectontwikkelaars het verlaagde btw-tarief voor afbraak en wederopbouw toe te kennen, wat nu nog niet het geval is,” zegt Hannecart.Gerelateerde artikels