Duurzaam leven

Leveren je zonnepanelen ook ’s winters energie?

19 februari 2020

Al zijn de winters niet meer wat ze waren, dan nog leeft de perceptie dat zonnepanelen tijdens de winter bijna niet werken tijdens de korte en grijze dagen. Brengen ze echt niets op? Wel integendeel. Bekijk hoeveel winst je zonnepanelen jou kunnen opleveren!

Zonlicht

Vooreerst even duidelijkheid scheppen: fotovoltaïsche zonnepanelen, bedoeld voor het opwekken van elektriciteit, werken niet op zonnewarmte, maar op het licht van de zon: de zonnecellen in de panelen zetten het licht om in elektriciteit. Dus ook als het bewolkt is of als het regent leveren ze elektriciteit op.

  • Zon -> licht -> zonnecellen -> elektriciteit

Zonnewarmte

Bij zonnecollectoren voor warm water (de zonneboiler) warmt de straling van de zon een soort van koelvloeistof op die vervolgens zorgt voor de opwarming van het water in de boiler. Hier speelt de zonnewarmte wel een rol en zal het rendement in de winter een stuk lager liggen. Hoewel deze thermische installatie op jaarbasis een flinke besparing oplevert!

  • Zon -> straling -> opwarming collectoren -> opwarming sanitair water

Rendabel?

Fotovoltaïsche zonnepanelen leveren het meeste rendement op tussen maart en oktober, als er lange dagen te noteren zijn. Maar zelfs op korte, donkere dagen leveren de panelen nog stroom op, ook al ligt het rendement natuurlijk een stuk lager. Ook de laagstaande zon en de langere schaduwen van bomen en gebouwen op je zonnepanelen zorgen voor een lagere opbrengst.

  • Zomeropbrengst: 70 %
  • Winteropbrengst: 30%

Sneeuw en ijs

Wat natuurlijk wel roet in het eten kan gooien is een laagje sneeuw of ijs, waardoor het licht niet doordringt tot de zonnecellen. Heb je een plat dak en zijn de panelen bereikbaar, probeer dan de sneeuw te verwijderen met een zachte zwabber. Ligt er wel sneeuw rondom, maar niet meer op je panelen, dan kan de productie van elektriciteit zelfs hoger zijn door de terugkaatsing van het zonlicht.

Vergis je niet, ook 's winters leveren je panelen heel wat gratis energie!

Wat kost dat?

Ondanks maatregelen zoals de afschaf van de subsidies, brengen zonnepanelen nog steeds meer op dan ze kosten. De prijs van de panelen zelf daalde enorm! Tien jaar geleden kostte een gemiddelde installatie, tot 2.500 kWh, gemakkelijk 13.000 euro, vandaag is dat een derde daarvan. En zonnepanelen gaan 30 jaar mee, dus winst gegarandeerd.

Kostprijs installatie voor een gemiddeld gezin, met een installatie voor 2500 kWh:

  • 2010: 13.000 euro
  • 2020: 4.650 euro

Besparing op energiefactuur

  • Gemiddeld 600 – 800 euro/jaar (middelgrote installatie)

Share: