Duurzaam leven

Matexi zorgt voor de planeet via energietransitie naar hernieuwbare energiebronnen

07 april 2021

Duurzaamheid is voor Matexi een essentieel onderdeel van elk ontwikkelingstraject. Duurzaamheid betekent bij Matexi dat bij de ontwikkeling van onze buurten zowel de zorg voor de planeet als de zorg voor de samenleving integraal deel uitmaken van de ontwikkeling. Via vijf thema's verweven we onze zorg voor de planeet in onze projecten. Een van die thema's is Energietransitie. Jaar na jaar gaan we voor meer hernieuwbare energie, schonere energie-infrastructuur en meer energie-efficiëntie.

Onze visie

ENERGIEZUINIG ÉN BETAALBAAR WONEN

We ontwerpen energiezuinige woningen. Deze hebben een degelijke bouwschil (traditionele bouwmethode met optimale isolatie) en EPB-conforme bouwknopen om warmteverlies in de schil te voorkomen. We zorgen voor luchtdichte en dampopen woningen, gecombineerd met balansventilatie en warmterecuperatie en gecontroleerd door een luchtdichtheidstest en IR-camera. De woningen spelen optimaal in op de oriëntatie ten opzichte van de zon: glaspartijen of gesloten muren op de juiste plaatsen, indeling van de ruimtes, positie van keuken, badkamer en slaapkamers. Wanneer we energie-oplossingen tegen elkaar afwegen is het steeds essentieel om rekening te houden met de betalingsbereidheid van onze klanten.

HERNIEUWBARE ENERGIE

We passen hernieuwbare energie toe in onze projecten. We plaatsen zonnepanelen en waar mogelijk verwarmen en koelen we met hernieuwbare bronnen. Zo kunnen we bijvoorbeeld warmtepompen installeren in de woningen of deze aansluiten op een geothermische bron of een warmtenet. We bekijken de mogelijkheden per project. In 2020 startten we een studie naar hernieuwbare energie. Die onderzoekt de beste combinatie van oplossingen (voor warmte, stroom, isoleren, ventileren), afhankelijk van de regio, het project en de types woningen die we er realiseren.

  • Quartier Bleu in Hasselt wordt volledig verwarmd en gekoeld met aardwarmte.
  • Op het dak van het appartementsgebouw Leopold Views in Evere plaatsten we zonnepanelen om de gemeenschappelijke delen van stroom te voorzien. Ook in Het Laere in Roeselare, Pier Kornel in Aalst, en ‘t Groen Kwartier in Antwerpen plaatsten we zonnepanelen.
  • Het Laere in Roeselare, de ecobuurt (in aanbouw) I-Dyle in Genappe en verschillende projecten in Warschau zijn bijna-energieneutraal (BEN) door een aansluiting op het stedelijke warmtenet. Zodra er in Antwerpen een warmtenet komt, wordt Antwerp Tower erop aangesloten.

COLLECTIEF VERWARMEN

We geven de voorkeur aan collectieve verwarmingssystemen die werken op hernieuwbare energie of klaar zijn om hierop over te schakelen. In Polen sluiten we nieuwe buurten aan op de collectieve gasaansluiting, een duurzame stap in de transitie van steenkool naar gas als verwarmingsbron. In België zoeken we per project naar een duurzame verwarmingsoplossing.

 

In 2021 gaan we alvast met deze doelstellingen aan de slag:

  • We gaan minder projecten aansluiten op aardgas als verwarmingsbron, en we stimuleren duurzame verwarmingssystemen in onze projecten.
  • We meten het energiegebruik in onze kantoren om op termijn besparingsdoelen te kunnen stellen.
  • We vernieuwen het mobiliteitsaanbod voor medewerkers: we introduceren hybride en elektrische wagens en verminderen zo onze CO2-uitstoot.
  • We onderzoeken de mogelijkheden voor een CO2-neutraal Matexi.

Gerelateerde artikels