Duurzaam leven

Waardecreatie, of hoe een woonproject een hele buurt extra waarde geeft

30 augustus 2022

Als buurtontwikkelaar houden we ons bij elk project aan 12 specifieke designprincipes. Die weerspiegelen niet alleen onze visie op wonen, maar houden ook rekening met de wensen van de stad, gemeente of buurt. Een van die principes is waardecreatie, of hoe een woonproject een hele buurt extra waarde geeft. Want buurten ontwikkelen is ruimte betekenis geven.

Een goed stedenbouwkundig ontwerp creëert waarde. Aan de hand van het ontwerp wordt de betekenis van de ruimte getransformeerd in een meer waardevol gebruik. Daarbij is waarde steeds verbonden met ‘beleving’, door een bepaalde doelgroep of persoon. Wil je tot een grotere globale waarde te komen, dan moet de beleving complementair of wederzijds versterkend te zijn. Net daarom gelooft Matexi in het creëren van waarde op buurtniveau.

Zo kan projectontwikkeling op korte of langere termijn waarde creëren onder de vorm van een verhoogde veiligheid, multifunctioneel gebruik van de ruimte of een verbeterde sociale cohesie, maar ook door meer letterlijke, economische waardestijging of ruimte veilig stellen voor de toekomst.

Enkele van onze principes rond waardecreatie als we een nieuw project starten

  • De buurt biedt ruimte voor nieuwe economische activiteiten en buurtondersteunende functies.
  • In de projectplanning is er aandacht voor tijdelijk gebruik van gronden en panden.
  • De waarde van de buurt bepaalt mee de waarde van de woning.
  • De waarde van de ontwikkeling is een hefboom voor de waarde van de buurt.

Enkele best practices

Bij Matexi geloven we dat de waarde van ruimte stijgt, naargelang het aantal functies ze kan opnemen. Het vergroten van het aantal functies creëert immers synergie en bevordert de creativiteit. Een mooi voorbeeld hiervan is de realisatie van het Pakt in ‘t Groen Kwartier te Antwerpen. Deze smeltkroes van creatieve bedrijven, fitnessruimtes, restaurants en een ambitieus urban farmingproject geeft een extra dimensie aan één van Vlaanderens meest geslaagde residentiële ontwikkelingen.

De ontwikkeling van ‘t Groen Kwartier Antwerpen is zelf ook een mooi voorbeeld van waardecreatie: de ontwikkeling blies nieuw leven in een vervuilde militaire site en zorgde voor een hefboomeffect op de waarde van de omliggende panden. Doordat we een 400-tal wooneenheden integreerden in een parkzone creëerden we ook meerwaarde op langere termijn. Het potentieel van de plek werd ook in de verf gezet door tal van kleinere en grotere initiatieven, waaronder een heus pop-up restaurant, als voorloper van The Jane. De juiste balans tussen wonen, werken en ontspanning op een groene site van 6,7 ha creëerde ook een enorme vraag voor de residentiële wooneenheden, met een snelle verkoop en een kortere doorlooptijd van het globale project.

Fabriek Plastiek in Aalst – Pier Kornel, waar een buurtcafé werd geopend als tijdelijke invulling. Zo kon de oude Tupperwaresite heropleven nog voor het woonproject klaar was.

Tegenover het iconische treinstation in Luik werken we samen met vastgoedspecialist Befimmo aan Paradis Express, een nieuwe ecowijk van maar liefst 3.5 ha en in totaal zeven gebouwen. In 2021 gingen we van start met de bouw van het residentiële gedeelte: 115 appartementen verspreid over vier woontorens, een kinderdagverblijf en verschillende buurtwinkels, die zo mee de buurt Guillemins opwaarderen. In het vijfde gebouw komt een cohousing concept via Yust (Young Urban Style). Befimmo ontwikkelt twee gebouwen als kantoorruimte met een oppervlakte van 21.000m2.

Share: