Wanneer heb je een BEN-woning?
Bij de Vlaamse Overheid staat het zogenaamde E-peil centraal. Dit is de energetische score van de complete woning of appartement, waarbij gekeken wordt naar de gebruikte technieken. Hoe lager dit cijfer, hoe energiezuiniger je woning is. Voor BEN-woningen mag het E-peil momenteel nog maximaal E30 zijn.
Daarnaast zijn er verschillende EPB-eisen rond de energieprestatie en het binnenklimaat:
Voldoende zuivere isolatie- en ventilatiewaarde van de buitenkant van je woning.
Hiervoor spreken we over het zogenaamde S-peil. De S staat voor ‘schil’ en drukt uit hoe energie-efficiënt de gebouwschil is. Simpel uitgelegd: hoe goed beschermt de schil tegen de koude in de winter of tegen de hitte in de zomer? Zie het als een soort winterjas, zet je die open of dicht, dat maakt een groot verschil. Het S-peil van de muren, ramen en het dak verlaagde dit jaar van maximaal S31 naar S28.
Voldoende thermische isolatie
Thermische isolatie, ook wel warmte-isolatie genoemd, zorgt ervoor dat de temperatuur in je woning onder controle blijft. Dit wordt uitgedrukt in Umax of W/m2K. Er zijn verschillende eisen per onderdeel van de woning, gaande van de buitenmuren en de ramen tot het dak en de vloeren.
Een klein risico op oververhitting
In een goed geïsoleerd huis kan het tijdens warme dagen ontzettend heet worden. Met de juiste zonnewering, oriëntatie van de vensters en andere zaken kan dit probleem worden beperkt. Concreet mag het risico maximaal 6.500 Kh zijn.
Voldoende ventilatie
Elke nieuwbouwwoning moet uitgerust zijn met een volledig ventilatiesysteem. Daarbij heb je de keuze uit verschillende types: A is een basic systeem, gebaseerd op natuurlijke ventilatie door wind- en luchtdruk. Je kan tot het type D+ gaan dat het geavanceerdst is en werkt met sensoren per ruimte.
Zoveel mogelijk eigen hernieuwbare energie
Wanneer je je woning verwarmt, moet minstens 15 kWh/m² uit eigen groene energie komen. Denk maar aan zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. Je mag deze groene energie gerust combineren.
Benieuwd of jouw woning BEN is? Controleer alles zeker ook even met de EPB-wegwijzer op de website van de Vlaamse overheid. Daarin vind je alle eisen voor jouw specifieke situatie. Het jaar waarin je de stedenbouwkundige vergunning aanvroeg, bepaalt daarbij de maatstaven.