Duurzaam leven

BEN-woning kopen: voordelen en eigenschappen | Matexi

22 april 2022

Een BEN-woning is sinds 2021 de norm voor nieuwbouw, waarschijnlijk heb je er wel al eens over gehoord. Maar wat is het concreet en wat zijn de voordelen voor jou als eigenaar? Waardoor het kiezen voor een nieuwbouw eens zo interessant wordt. We lijsten het graag even voor je op.

Wat is een BEN-woning?

BEN staat voor ‘bijna-energieneutraal’. Wat maakt jouw nieuwbouwoning nu precies bijna-energieneutraal? Dat is een label dat je woning krijgt als ze aan bepaalde energiebesparende eisen voldoet. Kies je voor nieuwbouw, dan ben je zeker dat je woning BEN is als de bouwaanvraag ingediend werd na 1 januari 2021. En dat is niet enkel in Vlaanderen zo, maar ook in de rest van Europa.

Kenmerkend voor een BEN-woning is de luchtdichtheid en zeer goede isolatie. Het grote voordeel hiervan is dat je weinig energie verbruikt, zowel voor je verwarming, ventilatie, koeling als warm water. En het overige verbruik wordt voor het grootste deel opgevangen door groene en hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

Op die manier verlaag je je ecologische voetafdruk en draag je zo je steentje bij aan een oplossing voor het klimaatprobleem. Bovendien beloon je jezelf met een lage energiefactuur.

De voordelen van een BEN-woning

Naast de lage energiekost, krijg je gedurende vijf jaar korting op de onroerende voorheffing die je jaarlijks moet betalen. Dat is het geval als het E-peil van je woning E20 of lager is (ter vergelijking: het E-peil van een BEN-woning mag max. E30 zijn, dus voor een E-peil van E20 worden extra hernieuwbare bronnen voorzien)

Concreet krijg je 50% vermindering als het E-peil van je nieuwbouw maximaal E20 is. Bij maximaal E10 valt de voorheffing voor deze periode zelfs helemaal weg. We kunnen hier dus spreken over een korting van 100%. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een energieprestatiecertificaat (EPC), waarin de EPC-score met het E-peil vermeld staat. Dit wordt je overhandigd door de bouwpromotor van je woning. Hiervoor hoef je dus zelf niets te doen.

Daarnaast kan je bij sommige banken een BEN-lening afsluiten, wanneer je voluit voor een bijna-energieneutrale nieuwbouwwoning gaat. Hierbij word je extra beloond met heel interessante intrestvoeten of terugbetalingsvoorwaarden.

Bovenop de financiële voordelen is er ook nog het wooncomfort. In de zomer te warm en in de winter te koud? Met een BEN-woning heb je geen last meer van deze onaangename temperatuurschommelingen. Verder in dit artikel meer hierover.

Wanneer heb je een BEN-woning?

Bij de Vlaamse Overheid staat het zogenaamde E-peil centraal. Dit is de energetische score van de complete woning of appartement, waarbij gekeken wordt naar de gebruikte technieken. Hoe lager dit cijfer, hoe energiezuiniger je woning is. Voor BEN-woningen mag het E-peil momenteel nog maximaal E30 zijn.

Daarnaast zijn er verschillende EPB-eisen rond de energieprestatie en het binnenklimaat:

Voldoende zuivere isolatie- en ventilatiewaarde van de buitenkant van je woning.

Hiervoor spreken we over het zogenaamde S-peil. De S staat voor ‘schil’ en drukt uit hoe energie-efficiënt de gebouwschil is. Simpel uitgelegd: hoe goed beschermt de schil tegen de koude in de winter of tegen de hitte in de zomer? Zie het als een soort winterjas, zet je die open of dicht, dat maakt een groot verschil. Het S-peil van de muren, ramen en het dak verlaagde dit jaar van maximaal S31 naar S28.

Voldoende thermische isolatie

Thermische isolatie, ook wel warmte-isolatie genoemd, zorgt ervoor dat de temperatuur in je woning onder controle blijft. Dit wordt uitgedrukt in Umax of W/m2K. Er zijn verschillende eisen per onderdeel van de woning, gaande van de buitenmuren en de ramen tot het dak en de vloeren.

Een klein risico op oververhitting

In een goed geïsoleerd huis kan het tijdens warme dagen ontzettend heet worden. Met de juiste zonnewering, oriëntatie van de vensters en andere zaken kan dit probleem worden beperkt. Concreet mag het risico maximaal 6.500 Kh zijn.

Voldoende ventilatie

Elke nieuwbouwwoning moet uitgerust zijn met een volledig ventilatiesysteem. Daarbij heb je de keuze uit verschillende types: A is een basic systeem, gebaseerd op natuurlijke ventilatie door wind- en luchtdruk. Je kan tot het type D+ gaan dat het geavanceerdst is en werkt met sensoren per ruimte.

Zoveel mogelijk eigen hernieuwbare energie

Wanneer je je woning verwarmt, moet minstens 15 kWh/m² uit eigen groene energie komen. Denk maar aan zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. Je mag deze groene energie gerust combineren.

Benieuwd of jouw woning BEN is? Controleer alles zeker ook even met de EPB-wegwijzer op de website van de Vlaamse overheid. Daarin vind je alle eisen voor jouw specifieke situatie. Het jaar waarin je de stedenbouwkundige vergunning aanvroeg, bepaalt daarbij de maatstaven.

Share: