Collega's aan het woord

“Een job als Project Engineer? Het tegenovergestelde van routine!”

29 september 2021

Drie jaar geleden startte Bilal Bohlala zijn loopbaan bij Matexi als assistent van een Project Engineer bij het Leopold Views-project in Evere. Sindsdien werkte hij mee aan verschillende andere projecten in onder meer Anderlecht, Waver, Elsene en Ukkel. “Elk project was totaal verschillend, en ik werkte iedere keer mee aan een andere ontwikkelingsfase,” vertelt Bilal. Net die afwisseling vindt hij geweldig aan zijn job.

Bilal Bohlala

Onboarding? Op de werf!

Bilal studeerde nog toen hij Matexi leerde kennen. In zijn laatste jaar Bachelor was hij op zoek naar een stageplaats en Matexi reageerde als een van de eersten. Het contact verliep meteen vlot. “De pure onboarding duurde een week, daarna leerden we onze rol ‘on the job’, in het kielzog van Project Engineers,” vertelt hij. De stage-ervaring beviel Bilal zo goed, dat hij na zijn Master-jaren bij Matexi aan de slag ging als Junior Project Engineer.

De Project Engineer, de duizendpoot van het bouwproject

Als Junior Project Engineer zorgt Bilal dat bouwplannen kunnen omgezet worden in realiteit: huizen, appartementen of grotere projecten. “Als ingenieur in de bouw kan je je specialiseren: stabiliteit, akoestiek, speciale technieken, algemene aanneming, enz. Maar ik ben een echte duizendpoot, en daarom heb ik ervoor gekozen om bij een buurtontwikkelaar te werken. Zo kan ik met al deze verschillende specialisten samenwerken. Erg verrijkend!”

Dat je als Project Engineer stevig in je schoenen moet staan en knopen moet kunnen doorhakken is vanzelfsprekend. “In deze rol moet je zelfstandig werken en zelf veel initiatief nemen. Daartegenover staat dat je veel vertrouwen krijgt om je werkdag flexibel te organiseren. Wat telt, is het eindresultaat,” verduidelijkt Bilal nog.

In mijn rol moet je zelfstandig werken en zelf veel initiatief nemen. Daartegenover staat dat je veel vertrouwen krijgt om je werkdag flexibel te organiseren. Wat telt, is het eindresultaat.

Deze vaardigheden zijn onmisbaar voor een Project Engineer

Boven alles moet een Project Engineer grondig en nauwgezet werken. “Ik ben iemand die alles wil controleren, dat zit een beetje in me, en dat komt goed van pas in deze job,” lacht Bilal. Minstens even belangrijk: zelfstandigheid, flexibiliteit, een kritische geest en een prima oplossingsvermogen. De hele dag door moet je immers op allerlei vlakken oplossingen vinden. Een brede algemene kennis is dus ook van groot belang.

Vaardigheden die minder aan bod komen in een technische opleiding, maar die je dagelijks nodig hebt zijn: onderhandelen, luisteren naar klanten, grenzen stellen, klantenbeheer, enz. “Dat sociale aspect hoort inderdaad absoluut bij onze rol,” beaamt Bilal.

Een job zonder routine

Wat Bilal het allerleukste vindt aan zijn rol? Daarover hoeft hij niet lang na te denken. “De continue uitwisseling over de afdelingen heen, vooral met de Project Developers. Ik hou van dat coördinerende werk en vooral: van het feit dat je geen enkele dag hetzelfde doet.”

Een job als Project Engineer is zowat het tegenovergestelde van een routinejob: elk project is uniek en heeft telkens een andere aanpak nodig.

Wil je ook een job zonder routine?

Check onze vacatures!

Share: