Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!
Collega's aan het woord

Collega Axel over het Young Professional Program: “Een unieke fast track voor elke jonge ontwikkelaar!”

2 februari 2022

“Als je als jonge professional aan de slag wil als Project Developer in België, dan is het Young Professional Program de grootste opportuniteit die er is.” Aan het woord is collega Axel Van Riet, die sinds enkele maanden deel uitmaakt van het Matexi Young Professional Program. Daarin stoomt Matexi jonge talenten met een passie voor vastgoed klaar voor het complexe métier van Project Developer. En dat het programma uniek en ongezien is, dat kan Axel alleen maar bevestigen.

Portret van Axel

Starten als Trainee… om snel te kunnen doorgroeien

Axel studeerde handelswetenschappen met als afstudeerrichting financieel management en behaalde daarnaast een postgraduaat vastgoedkunde. Zijn eerste werkervaring deed hij op bij een familiale vastgoedportefeuille, als asset manager. Tegelijk had hij zijn pijlen al een tijd op Matexi gericht, vooral op een job als Project Developer.

“Ik hield de vacaturesite van Matexi al een tijdje in de gaten. Maar solliciteren was niet eenvoudig; je moet namelijk behoorlijk wat ervaring hebben om te kunnen starten als Project Developer. En die ruime ervaring heb ik als junior natuurlijk nog niet. Toen ik een vacature zag als Trainee, twijfelde ik dan ook geen seconde”, vertelt Axel. Zo werd Axel in februari 2021 aangenomen als Trainee Corporate Office. Op het hoofdkantoor in Waregem mocht hij aan de slag met ruime analyses en visualisaties van Matexi-projecten, maar met de bedoeling om na zijn traineeship een rol als Project Developer te kunnen opnemen in één van de verschillende portfolio’s.

“Ik heb vrij snel aangegeven dat die rol me op lange termijn het beste zou liggen, en dat ik als Trainee vooral zo veel mogelijk ervaring wou opdoen om te kunnen doorgroeien. Gelukkig stond mijn manager daar volledig achter en krijg je bij Matexi volop kansen. Zo kon ik in september, na amper een klein jaar bij Matexi, al de overstap maken naar de job van Junior Project Developer."

Die titel krijgen is één ding, nu is het vooral hard werken om het vertrouwen dat Matexi mij heeft geschonken te verzilveren.

Een unieke fast track

Axel had het geluk dat Matexi in september net startte met het Young Professional Program, een intensief trainingstraject dat jonge talenten wil opleiden tot Project Developer. Exact wat Axel wou en nodig had, dus. “Binnen het YPP krijgen we alle kansen en faciliteiten om maximaal te groeien. Zo volgen we geregeld trainingen en doen we ook noodzakelijke ervaringen op, de zogeheten must have experiences. Een cursus onderhandelingstechnieken, een oplevering of Kijkdag meevolgen, kostenanalyses en calculaties: het komt allemaal aan bod. Maar het belangrijkste: je wordt ook voortdurend omringd door al die knappe koppen binnen Matexi. Zeer inspirerend!”

Het YPP-traject neemt ongeveer een jaar in beslag, daarna mag Axel zich dus een volleerd Project Developer noemen. Maar dat vindt Axel eigenlijk nog vrij snel. “Project Developer word je niet van de ene dag op de andere. Er zijn zo veel vaardigheden die je onder de knie moet krijgen. Vooral gronden verwerven en vergunningen bekomen is de core van onze job. Om dat proces vlot te laten verlopen moet je toch al een paar projecten achter de kiezen hebben. Bovendien is vastgoed ook een trage business. Het duurt al snel enkele jaren vooraleer je alle cycli van een project hebt doorlopen en dus écht goed wordt in je job. Net daarom ben ik zo blij met dit programma, het is een unieke fast track!”

Axel startte overigens niet als enige Junior Project Developer in het YPP, nog 7 andere jonge talenten startten met hem op in september. En hoewel ze verspreid zitten over alle Matexi-kantoren in België, vormen ze samen een hechte groep. “De andere YPP’ers kennen mijn uitdagingen natuurlijk als geen ander, want we zitten in het zelfde schuitje. Het is dan ook vooral fijn dat je niet het enige groentje bent binnen Matexi. Bovendien kunnen we ook eens afstemmen over bepaalde opdrachten die we moeten volbrengen, zoals een verkoopsgesprek of een oplevering”, aldus Axel.

In februari start Matexi al met een tweede groep Junior Project Developers binnen het Young Professional Program. En als afsluiter heeft Axel nog een boodschap voor hen: “Ik ben oprecht trots om te kunnen werken voor Matexi. Het bedrijf staat niet voor niks al meer dan 75 jaar aan de Belgische top van de vastgoedontwikkeling. Dus als je jong bent en vooruit wil gaan in de vastgoedsector: Gewoon doen!”, besluit Axel.

Share: