Het laere est prêt pour ses premiers inhabitants

Het Laere

klaar voor eerste bewoners

Het Laere klaar voor eerste bewoners


Roeselare, 9 september 2016
De eerste bewoners van de nieuwe buurt Het Laere in Roeselare kunnen hun intrek nemen. Buurtontwikkelaar Matexi heeft de 66 appartementen uit fase 1 afgewerkt. Tegelijkertijd werd vandaag ook het kijkappartement met zicht op het Noordhofpark officieel voorgesteld in het bijzijn van burgmeester Kris Declerq. In totaal komen er op de nieuwe site 200 Bijna-energieneutrale wooneenheden, die worden geflankeerd door het Noordhofpark dat groter wordt gemaakt. Later dit jaar starten de werken van fase twee, goed voor 80 appartementen en 14 gezinswoningen.

Twee jaar na de start van de werken is Het Laere klaar om de eerste bewoners te ontvangen. De 66 appartementen uit de eerste fase zijn afgewerkt. Een derde daarvan vond al een eigenaar. Binnenkort verwelkomt de groene buurt aan het uitgebreide Noordhofpark dus heel wat nieuwe gezichten. Naast de woningen uit fase 1 werkte Matexi ook een kijkappartement af met zicht op het park. Dat appartement werd vandaag officieel ingehuldigd door burgemeester Kris Declerq.

Wonen, winkelen en ontspannen


In Het Laere gaan wonen, winkelen en ontspannen hand in hand.
Naast de 190 appartementen en 14 gezinswoningen, komt er in Het Laere ook 2.700 m² aan winkelruimte. Er lopen momenteel gesprekken met verschillende geïnteresseerde kandidaten. Daarnaast is er ook veel aandacht voor groen. Het doel: de park en de site omvormen tot één groen geheel. Dat moet lukken dankzij ondergrondse parkings, veel bomen en ruime terrassen met zicht op het groen.

“Met het project zorgen we voor heel wat extra groen in het centrum van Roeselare”, legt Frederik Van Damme, Business Unit Manager West-Vlaanderen van Matexi uit. “We vergroten het Noordhofpark met 3000 m² en laten het vervolgens als een groene stroom doorheen de site kronkelen. Per nieuwe bewoner brengt Het Laere 9 m² extra groen in het centrum, waarmee het project de inhaalbeweging voor extra stedelijk groen in Roeselare ondersteunt.”

Jaarlijkse besparing van 180 ton broeikasgassen


Niet alleen de site van Het Laere is groen, ook alle huizen en appartementen die er komen zijn dat.
En dat heeft alles te maken met iets dat je niet ziet: het warmtenet onder de grond. Matexi deed een zware investering om het bestaande warmtenet in Roeselare door te trekken naar Het Laere. Al het water dat de woningen verbruiken, wordt verwarmd door de restwarmte die vrijkomt bij de verbranding van het restafval in de verbrandingsoven van MIROM Roeselare. Het verwarmde water dat afkomstig is van de oven, verwarmt via een warmtewisselaar het water dat je in de woning gebruikt. Een calorimeter meet hoeveel energie je verbruikt. Dankzij het systeem hebben de woningen geen eigen verwarmingsketel meer nodig en is er dus geen individuele verbranding.

“Als je weet dat een modaal gezin zeven keer meer warmte verbruikt dan stroom, besef je dat groene technologieën zoals het warmtenet kunnen zorgen voor aanzienlijke besparingen op CO2-uitstoot. In Het Laere gaat het om een jaarlijkse besparing van maar liefst 180 ton broeikasgassen”, zegt Van Damme. “Daarnaast hebben we ook heel wat andere technologieën geïntroduceerd om het project zo duurzaam mogelijk te maken. Persoonlijke zonnepanelen, vloerverwarming en isolerende beglazingen, maken de appartementen Bijna-energieneutraal(BEN) en erg duurzaam.”

Foto's van de officiële inhuldiging kan u hier vinden.

Articles apparentés