Tijdelijke leegstand wordt labo voor creativiteit

Voormalig kantoorgebouw wordt kunstwerk, een zomerbar op een bouwwerf, een verlaten industrieterrein als een tijdelijk skatepark. Matexi geeft jonge en enthousiaste pop-upconcepten onderdak in gebouwen en op sites die tijdelijk nog leeg zijn. Zo krijgen stadskankers geen kans en ontstaan er dynamische, creatieve, culinaire en culturele ontmoetingsplekken.

Wat is een tijdelijke invulling?

Een nieuwe buurt ontwikkelen is een werk van lange adem. Logisch, een masterplan ontwikkelen, de nodige vergunningen verkrijgen, de juiste partners vinden, ... dat zijn zaken die tijd vragen. Om te vermijden dat gebouwen en terreinen verloederen tijdens die voorbereidingsfase, stelt Matexi ze maar al te graag ter beschikking voor uiteenlopende pop-ups. Zo krijgen creatievelingen de kans om hun ideeën te ontwikkelen en krijgt de ‘lege’ plek een boost.

Bars, restaurants, winkels...het zijn maar enkele mogelijkheden voor een tijdelijke invulling. Matexi stimuleert enthousiastelingen om met creatieve ideeën op de proppen te komen. Denk daarbij aan een moestuin, skatepark, expositieruimte, boerderij, hockeyveld. Elk dynamisch project waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten past binnen de visie van Matexi om stadsverkankering tegen te gaan, buurten een nieuw elan te geven en mensen met elkaar in contact te brengen.

Kruitfabriek

De Kruitfabriek

In Vilvoorde ontwikkelt Matexi samen met PSR Brownfield Developers een volledig nieuw stadsdeel. Langs het kanaal Brussel-Willebroek, ter hoogte van de Steenkaai, is het project 4 Fonteinen goed voor een 950-tal wooneenheden, kantoren, winkels en voorzieningen. Sinds juli zijn de eerste bewoners ingetrokken in ’t Sas, het eerste gebouw binnen de ontwikkeling.

In plaats van de fabrieken langs het kanaal meteen af te breken, besloten stad Vilvoorde en Vilvoorde Development (waar Matexi deel van uitmaakt) het voormalige fabriekspand L’Industrielle een tijdelijke bestemming te geven: de Kruitfabriek.

Vandaag is De Kruitfabriek een vaste waarde in het socio-culturele leven van Vilvoorde en een trekpleister voor jong en oud. Het is een bruisend centrum van creativiteit, cultuur en evenementen. Je vindt er een kunstenaarsatelier, een repetitieruimte voor muziekgroepen. Er worden lezingen, expo’s, concerten, afterwork party’s, markten, workshops, DJ-sets en nog zoveel meer georganiseerd.

De Kruitfabriek heeft ook uitbreiding gekregen met de Kruittuin, een tijdelijke groenzone die mensen wil inspireren om te experimenteren met groen. Je kunt er sporten, picknicken, bloemen en kruiden zaaien en oogsten.

De samenwerking met de uitbaters van de Kruitfabriek loopt alvast tot september 2021. Alle activiteiten van de Kruitfabriek vind je op hun website: www.dekruitfabriek.com.

Nieuwsgierig hoe de buurt 4 fonteinen eruitziet? Neem hier alvast een kijkje.

Kruitfabriek
Skatepark

Skatepark en Lasergame

Sinds begin september 2017 kun je op de voormalige site van bouwbedrijf Bétons Lemaire in Ottignies terecht voor een spelletje laserschieten en skateboarden.

Het idee voor een tijdelijk skatepark en de organisatie van lasergames kwam naar boven tijdens een van de brainstormsessies die Matexi en het stadsbestuur van Ottignies organiseerden om samen met de buurtbewoners de toekomst van het stadscentrum te bespreken.

Bleek dat de plaatselijke skaters stonden te springen om zich te engageren voor een eigen skatepark. Zij wachtten al 10 jaar op de opening van een skatepark in Louvain-la-Neuve, waarvoor de stedenbouwkundige vergunning nog steeds niet in orde is. Het oude terrein van Bétons Lemaire is voor hen de ideale locatie om ongestoord te skaten.

De daartoe opgerichte vzw ‘Stoemp Academy’ is beheerder van het skatepark maar het zijn de skaters zelf die de skatemodules bouwen en installeren op het terrein. De site is niet alleen een skatepark, BW-Events organiseert er ook lasergames.

Begin september 2017 openden het skatepark en de lasergames. Beide initiatieven mogen minstens 2 à 3 jaar op de site van Matexi blijven. In 2020 start de ontwikkeling van een nieuwe buurt met 700 wooneenheden en commerciële ruimtes.

Lasergame

Antwerp Tower

De bekende Antwerp Tower met zijn karakteristieke oranje ramen op de De Keyserlei biedt ontzettend veel mogelijkheden wat tijdelijke invullingen betreft, denk maar aan de zomerbar Bar GLOED en de hippe club Klub Goud die een schot in de roos waren.

Van midden 2016 tot begin 2017 kon je in Bar Gloed op de 4de verdieping terecht voor koffie, lunch, muziek, expo’s... en een adembenemend uitzicht van 360° over de stad. Vooral het zonneterras was een van publiekstrekker van formaat. In het weekend was Klub Goud op de 21ste verdieping de hotspot voor de Antwerpse feestvierder.

Vooraleer Matexi binnenkort met de verbouwing van de legendarische toren start, was Antwerp Tower in september 2017 het decor voor een opmerkelijk en tijdelijk kunstproject van Gert Adriaenssens. Als hommage aan de Amerikaanse kunstenaar Gordon Matta-Clark liet de artiest de vensters in een boogvorm uit de gevel halen en creëerde zo een halve maan. ’s Avonds bracht de pulserende verlichting, kloppend op het ritme van een hart, het werk symbolisch tot leven.

Lees hier meer over het iconische kunstwerk!

Eksterbar

In Deurne, op de site waar Matexi 580 wooneenheden en een 30.000m² groot park ontwikkelt, kon je tijdens de zomer van 2017 terecht in een van de gezelligste zomerbars van Antwerpen, Eksterbar. Tijdens de zomermaanden was de bar elke woensdag en donderdag open tussen 12 en 22 uur. Vooral gezinnen met kinderen vonden er hun weg naartoe. Terwijl mama en papa relaxten met een hapje of drankje op het terras, konden de kinderen zich naar hartenlust uitleven op springkastelen en in plonsbadjes. Krijg je ook al heimwee naar de zomer?

Geniet hier nog even.

Ontdek de nieuwe buurt Eksterlaer.

Gerelateerde artikels