17 July 2019

De Kruitfabriek; the place to be

In Vilvoorde en ver daarbuiten kent iedereen De Kruitfabriek. Dit bruisende centrum van creativiteit, cultuur en evenementen is gevestigd in een oude explosievenfabriek te midden van het nieuwe stadsdeel ‘4 Fonteinen’ en is vandaag een vaste waarde in het socio-culturele leven van Vilvoorde. Er worden lezingen, expo’s, concerten, afterworkparty’s, markten, workshops, DJ-sets ... en nog zoveel meer georganiseerd.

Langs het kanaal Brussel-Willebroek, ter hoogte van de Steenkaai, ontwikkelt Matexi het nieuwe stadsdeel 4 Fonteinen. Op termijn komt hier een 950-tal wooneenheden, kantoren, winkels en voorzieningen. In plaats van de fabrieken langs het kanaal meteen af te breken, kreeg het voormalige fabriekspand ‘L’Industrielle’ tijdelijk een nieuwe bestemming: een culturele ontmoetingsplek voor jong en oud.

De Kruitfabriek is een zinderende plek vol hippe pop-ups en initiatieven. Wil je basgitaar leren spelen, een workshop zumba volgen, experimenteren met bloemen en planten of circusartiest worden? Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt ervoor terecht in De Kruitfabriek!

Omdat sociale duurzaamheid belangrijk is, vind je in De Kruitfabriek onder de naam MAG44 ook winkeltjes en sociale initiatieven. De Kruitfabriek is de thuisbasis voor onder andere een fietsherstelplaats gerund door de vzw Groep Intro, een makerspace waar je zelf dingen kunt maken of leren maken, een kinderdagverblijf …


De samenwerking met de uitbaters van de Kruitfabriek loopt alvast tot september 2021. Interesse?
Bekijk alle activiteiten van de Kruitfabriek op www.dekruitfabriek.com.

Benieuwd hoe de buurt 4 fonteinen eruitziet? Neem hier alvast een kijkje.