27 April 2020

Wat is een gemeenschappelijke tuin of deeltuin?

Een gemeenschappelijke tuin of deeltuin is een tuin dat je deelt met je buren. Het is een groene ruimte die meestal grenst aan je privétuin of privéterras. Via een poortje of pad geraak je gemakkelijk naar deze gemeenschappelijke ruimte, die vaak ook volledig afgesloten is. Op die manier geniet je van je eigen privacy, maar heb je ook extra veel groen waar je elkaar kan ontmoeten of even tot rust kan komen na een drukke dag.

gezellige barbecue met je buren

1. Een ideale plek om even te ontspannen 

Woon je in een appartement of een huis met een kleine tuin? Dan kan een gemeenschappelijke tuin een groot pluspunt zijn. Je hebt dan, naast je eigen terras of tuin, ook een groene belevingsplek vlakbij je woonst. Een ideale plek om even te ontspannen of een babbeltje te doen met één van je buren.

2. Een echte ontmoetingsplaats 

De gedeelde groenzone is een echte ontmoetingsplaats voor alle bewoners, jong en oud, waar je in alle rust en vrijheid kan ontspannen, tuinieren of gewoon genieten van al het groen. Je kan er leuke activiteiten organiseren, zoals een barbecue, een groepsles yoga of een gezellig apéromomentje terwijl de kinderen samen aan het spelen zijn. Dat is één van de voordelen van wonen in een buurt.

3. Een gedeelde moestuin

Heb je zelf geen groene vingers, maar hou je wel van bloemen en planten? Dan heb je het voordeel dat je, samen met je buren, een bloementuin kan voorzien. Door jullie kennis te delen, maak je er samen een fleurige en gezellige tuin van. Mag het nog wat meer zijn? Dan kan je een gezamenlijke ruimte voorzien om groenten en/of kruiden te kweken in grote moestuinbakken. Op die manier geniet je ook nog eens van dagelijkse verse producten aan tafel!

gedeelde moestuin
deeltuin

4. Een gemeenschappelijke bergruimte

Je hebt de mogelijkheid om, in onderling overleg met de andere bewoners, een gemeenschappelijke bergruimte te voorzien. Zaken die je maar af en toe nodig hebt, kunnen hierin gestockeerd worden. Denk maar aan tuingereedschap, fietsen, … Dat is alweer plaats uitgespaard in je eigen huis.


5. Deel de onderhoudskosten

Een extra stukje tuin brengt ook onderhoud met zich mee. Gelukkig kan je heel wat zaken uitbesteden. Door de kosten te delen met je buren blijven de kosten echter zeer beperkt. De kosten kunnen nog meer beperkt worden door een deel van het werk te verdelen onder elkaar. Dat is teamwork en zorgt voor een nog nauwer contact met je buren.

Lijkt zo’n gemeenschappelijke tuin jou ook wel een leuk idee? Bij Matexi vinden we het belangrijk om een groene en levendige woonomgeving te creëren voor iedereen. Ontdek hieronder onze woonbuurten met gemeenschappelijke groenzones en wie weet woon jij binnenkort ook in zo’n levendige buurt.

Ontdek de voordelen: tips voor een echte en levendige buurt

Ontdek onze projecten met een deeltuin

  • 14 houses 22 apartments