Kouterdreef in Gent:

stadsvernieuwing op zijn best
Stadskernvernieuwing houdt meer in dan het ontwikkelen van huizen en appartementen in binnenstedelijk gebied. Ontwikkelaars werken samen met lokale besturen, architecten, ingenieurs, experten en retailers om het stadsdeel naar een hoger niveau te tillen en nieuw leven in te blazen. Een mooi voorbeeld is Kouterdreef in Gent.

Buurtontwikkeling met voorzieningen

Matexi wil met zijn projecten bijdragen tot een betere kwaliteit van de volledige buurt. De buurtontwikkelaar realiseert daarom niet alleen woningen en appartementen, maar ook andere aspecten van een goede buurt, zoals pleintjes, speelruimtes, groenzones, fietsassen, wandelpaden, enzovoort. Goede voorzieningen zijn eveneens belangrijk: een nieuwe Matexibuurt is een stimulans voor de verbetering van de volledige buurt, met meer voorzieningen – zoals een bushalte, een crèche of een nieuwe bakker.

 

Winkels in de stad houden

Matexi zet de jongste twintig jaar almaar meer in op binnenstedelijke buurtontwikkeling. Voorbeelden zijn talrijk: Lamot in Mechelen, ’t Groen Kwartier in Antwerpen, Leopold Views in Evere, Quartier Bleu in Hasselt, Het Laere in Roeselare, Faubourg de Namur in Nijvel, … Daarbij rijst telkens een zeer actuele vraag: hoe houden we winkels in de stad en de buurt of hoe brengen we ze ernaar toe, zodat de hele omgeving levendig wordt, ook na sluitingstijd van de kantoren?
Gent kouterdreef winkelstraat

Geen toeval

Het spraakmakende project van de Kouterdreef in Gent is geen toevalstreffer, dit is het resultaat van een doelgericht plan om er een gezellige winkelwandelstraat van te maken die aansluit op de ‘betere’ winkelbuurt van de Brabantdam, Kalandenberg, Koestraat en Kortedagsteeg. De Kouterdreef wordt fysiek breder, de vitrines krijgen zo meer licht en er werd bewust op zoek gegaan naar de gepaste boetieks, die in het prestigieuze project zouden passen.

 

Imagoversterkend

Behalve een stijlvolle schoenwinkel en kledingzaak is er ook de komst van een foodmarket met een aanbod aan verse en pure voeding, waar mensen ’s morgens of ‘s middags of na het werk terecht kunnen voor een ontbijt, lunch of een aperitiefmoment en waar de bewoners van de stad ook lekkers op maat komen halen. Het eigentijdse concept van deze foodmarket versterkt het imago van Gent als stad voor ‘foodies’ en trekt daardoor ook volk van buiten de stad aan, vooral dan tijdens het weekend. Zo ontstaat een levendig plein, met een goede afwisseling tussen residenties, banken, kantoren en winkels.

Koopzondagen

De foodmarket blijft geregeld open op feestdagen of tijdens koopzondagen, niet toevallig is het dan ook bloemenmarkt en is er een oesterbar op de Kouter. De nieuwe hedendaagse voorzieningen passen perfect op deze locatie.

 

Bedrijvige kernen

Dergelijke kruisbestuiving is net de bedoeling van het project ‘bedrijvige kern’ van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Mien Gillis, experte retail bij Unizo: “Een samenwerking tussen de lokale besturen, handelaars en vastgoedontwikkeling is nodig. Zij kunnen de regie in handen nemen om ‘bedrijvige kernen’ tot stand te brengen. Dat is nodig om de leegstand tegen te gaan en winkels in de stad te houden.’’
Gent kouterdreef winkelstraat
Gent kouterdreef winkelstraat

Creatieve invulling

“Maar we moeten er niet vanuit gaan dat het enkel winkels moeten zijn. Het kan ook om andere commerciële activiteiten gaan, zoals creatieve en vrije beroepen. Waarom geen designontwerper naast een huisartsenpraktijk plaatsen of een coworking place inrichten’’, zegt Mien Gillis. “Die mensen moeten ’s middags ook eten, en na het werk gaan ze nog vlug inkopen doen voor ’s avonds. Of ze gaan na het werk eten in de buurt en daarna misschien naar het theater.’’

Bekijk hier het project Gent - Kouterdreef

Gerelateerde artikels