Matexi Open home day 2 February View the participating projects
$name

19 December 2017

Zonlicht

Vooreerst even duidelijkheid scheppen: fotovoltaïsche zonnepanelen, bedoeld voor het opwekken van elektriciteit, werken niet op zonnewarmte, maar op het licht van de zon: de zonnecellen in de panelen zetten het licht om in elektriciteit. Dus ook als het bewolkt is of als het regent leveren ze elektriciteit op.

Zonnewarmte

Bij zonnecollectoren voor warm water (de zonneboiler) warmt de straling van de zon een soort van koelvloeistof op die vervolgens zorgt voor de opwarming van het water in de boiler. Hier speelt de zonnewarmte wel een rol en zal het rendement in de winter een stuk lager liggen. Hoewel deze thermische installatie op jaarbasis een flinke besparing oplevert!
Winter sfeerbeeld
Winter sfeerbeeld

Rendabel?

Fotovoltaïsche zonnepanelen leveren het meeste rendement op tussen maart en oktober, als er lange dagen te noteren zijn. Maar zelfs op korte, donkere dagen leveren de panelen nog stroom op, ook al ligt het rendement natuurlijk een stuk lager. Ook de laagstaande zon en de langere schaduwen van bomen en gebouwen op je zonnepanelen zorgen voor een lagere opbrengst.

Sneeuw en ijs

Wat natuurlijk wel roet in het eten kan gooien is verse sneeuw of een laag ijs, waardoor het licht niet doordringt tot de zonnecellen. Heb je een plat dak en zijn de panelen bereikbaar, probeer dan de sneeuw te verwijderen met een zachte zwabber. Ligt er wel sneeuw rondom, maar niet meer op je panelen, dan kan de productie van elektriciteit zelfs hoger zijn door de terugkaatsing van het zonlicht.

Aanschaf in de winter?

Waarom niet, zonnepanelen zijn een duurzame oplossing om je elektriciteitsverbruik te doen dalen. Je maakt gewoon gebruik van de gratis energie van zon. Het is een langetermijnoplossing.

Tips voor de winter

 • laat de zonnepanelen in een hoek van 40 tot 45 graden plaatsen. Sneeuw zal er dan vanzelf afglijden, tenminste, als de sneeuw niet vastgevroren is.
 • daken zijn glad en gevaarlijk, raadpleeg een specialist als je je dak sneeuwvrij wilt maken en blijf zelf met beide voeten op de grond.
 • je kunt de panelen beschadigen met scherpe voorwerpen, krabbers of zout; niet gebruiken dus!
 • tegenwoordig zijn er ook zelfreinigende zonnepanelen. Ze zijn voorzien van een sproeisysteem op basis van water en zeep. Ideaal om ook het vuil van vogels, mos en bladeren zonder risico verwijderen.

Wat kost dat?

Ondanks maatregelen zoals de afschaf van de subsidies, brengen zonnepanelen nog steeds meer op dan ze kosten. De prijs van de panelen zelf daalde enorm! Tien jaar geleden kostte een installatie gemiddeld 25.000 euro, vandaag gemiddeld 6.500 euro! En zonnepanelen gaan 30 jaar mee, dus winst gegarandeerd.

 • Kostprijs installatie 
  2008: 25.000 euro
  2018: 6.500 euro
 • Besparing op energiefactuur 
  Gemiddeld 600 – 800 euro/jaar (middelgrote installatie)
 • Terugbetaaltijd
  10 jaar (Vlaanderen)
  6 - 8 jaar (Brussel en Wallonië)
 • Opbrengst op 20 jaar
  8% (Vlaanderen)
  10 % (Brussel en Wallonië)
Zonnepanelen sfeerbeeld


Related articles