28 October 2019

1. Kies de juiste meubelen

Gebruik optische illusies! Een beetje visuele hocus pocus laat jouw huis op magische wijze groter lijken. 

Lage meubels maken je kamer hoger. En met een ronde eettafel voelt een smalle, kleine of vierkante keuken een stuk ruimer aan. Smalle, hoge kasten bieden evenveel opbergruimte als een klassieke buffetkast, maar bedekken niet je hele muur. En in strakke open kasten of op ‘zwevende’ planken kan je heel wat spullen kwijt, zonder dat je inboet aan ruimtegevoel.

Houd ook je ogen open voor functionele meubels: een salontafel met een kastje voor tijdschriften, een kinderbed met een speelgoedlade onderin … En wat dacht je van een ingemaakte kast? Plaats schuifdeuren in een lichte tint voor één wand van je kamer. Zo behoud je een rustige sfeer én schep je een zee van ruimte, van de vloer tot het plafond. Ook in kamers met een schuine wand!

2. Je tuin is ook een ruimte

Beschouw je tuin of terras als een extra kamer. Door die echt bij je indoor woonruimte te betrekken, heb je het gevoel groter te wonen.

Hoe? Trek de stijl en materiaalkeuze door van binnen naar buiten. Leg een tapijt op je terras of kies voor tuinmeubelen die evengoed in je interieur zouden passen.

Omgekeerd kan je de sfeer van buiten naar binnen halen: plaats planten in huis (dat is sowieso een gezond idee), kies voor behang of textiel met fauna en flora erop of breng sfeer met een lichtsnoer dat je in een tuin zou verwachten. De muren lichtgroen verven in de kamer die aan de tuin grenst, doet het ook goed. 

3. Decoratie is meer dan decor

Subtiele elementen in je inrichting kunnen je gevoel van ruimte versterken. Spiegels op de juiste plaatsen doen wonderen. Werk daarnaast met laagjes, patronen en contrasten om diepte te creëren. Kussens met een gedurfd motief in een neutrale sofa, een tapijt met een ruwe structuur op je gladde vloer en enkele kussens extra op het bed …

Ga ook niet te licht over de kleurkeuze van je muren. In een kleine ruimte houd je de basiskleuren het best rustig en licht. Zo geven wit en grijs een gevoel van netheid en duidelijkheid. Mag het voor jou uitbundiger? Steek dan enkele kleine oppervlaktes in een accentkleur, zoals een deur of de ruimte tussen het aanrecht en de keukenkastjes erboven. Of breng kleur met flashy meubelstukken. 

5. Slim opbergen

Zodra je alle overbodige spullen overboord gegooid hebt, blijft het zaak je huis opgeruimd te houden.

Met deze basisprincipes in het achterhoofd lukt dat je beter dan ooit:

  • Geef alles een vaste plek. Als je ergens in huis een verdwaalde vork vindt, weet je meteen waar die thuishoort. Maar dat geldt lang niet voor alle spullen. Geef dus alles een vaste, logische plek: boeken op de plek waar je leest, speelgoed in de ruimte waar de kinderen spelen, papieren daar waar je je administratie doet.

  • Kies de best passende opbergsystemen. Bekijk kamer per kamer hoe je de spullen die er thuishoren beter kan opbergen. Is de kapstok in de gang en rommeltje? Plaats op een plank erboven mandjes voor sjaals en mutsen. In de garage kan je alle fietsen en steps misschien ophangen. Vind je niets terug in die enorme buffetkast? Deel ze op met stijlvolle dozen of manden, liefst gelabeld met een mooi etiket dat past bij je interieur.

  • Vind de geheime opbergruimte in je huis! Onder de bedden passen bakken vol met winterkleren of reservedekbedden. De holtes onder de trap doen prima dienst als schoenenrek. En reiskoffers nemen veel plaats in, maar waarom zou je ze leeg laten? Ze lenen zich perfect om kampeerspullen, kussens van tuinstoelen en opblaasbare zwembadjes in op te bergen.